Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 10 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom het niet natuurlijk is voor baby’s om alleen te slapen

Baby’s alleen laten slapen is iets wat in ons land als normaal wordt gezien. Alleen in een bedje, vaak al na een paar weken of maanden alleen op een eigen kamer. Maar wist je dat het helemaal niet natuurlijk is voor baby’s om alleen te slapen?

Toch wordt samen slapen met je baby sneller af- dan aangeraden. Dit komt omdat er vooral angst gezaaid wordt over de onveiligheid (wiegendood) van het samen slapen met je baby. Voorlichting over samen slapen wordt een stuk minder gegeven en dat terwijl het juist niet natuurlijk is voor baby’s om alleen te slapen.

Alleen slapen voor baby’s is niet natuurlijk

Een baby heeft jou nodig om te overleven. Niet alleen overdag, maar juist ook ‘s nachts. Wanneer je baby voelt, ruikt of hoort dat jij in de buurt bent, zal hij zich veilig voelen. En dat bevordert een goede nachtrust weer, want je kan pas lekker slapen als je je veilig voelt en geen stress ervaart. Ook houd je het lijntje kort met je baby, wat de kans op wiegendood aanzienlijk verkleint. Omdat je samen slaapt, krijgt je baby prikkels van jouw bewegingen, jouw ademhaling en geluiden die je maakt. Deze prikkels zorgen ervoor dat je baby blijft ademen.

Als je baby dichtbij je is, maakt zijn lijfje oxytocine aan. Hij voelt zich dan blij, geborgen en veilig en kan lekker gaan slapen. Daarom slapen kindjes ook zo goed in een draagzak. Ligt je baby alleen in een bedje in een andere kamer, dan voelt hij jouw aanwezigheid niet. Ook kan hij nog niet bedenken dat je wel ergens in de buurt bent, want zijn hersentjes zijn nog niet zo ver ontwikkeld. Je baby gaat dus huilen (want dat is het enige wat hij kan), wordt angstig, krijgt stress en raakt in de overlevingsstand. Je kan je voorstellen dat hij dan ook echt niet lekker zal gaan slapen.

Hoe zit dat dan met wiegendood?

Veel ouders durven niet met hun baby te gaan slapen uit de angst voor wiegendood, maar die angst is niet helemaal realistisch. Wiegendood is wanneer een jong kind in zijn slaap onverwacht overlijdt en er geen doodsoorzaak gevonden wordt. Dit kan dus altijd en overal gebeuren: in het wiegje, maar ook als je baby slaapt in de box of tussen jullie in. Wanneer een baby door verstikking om het leven komt, bijvoorbeeld door onveilig samen slapen, dan is dit dus geen wiegendood. Daarom is het belangrijk dat je, wanneer je samen met je baby wilt slapen, dit op een veilige manier doet.

De middenweg

Wanneer je geen borstvoeding geeft, wordt afgeraden om met je baby in een bed te slapen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je baby alleen moet slapen. Er zijn genoeg andere opties om je kind dichtbij je te hebben in de nacht. Een co-sleeper is daar bijvoorbeeld perfect voor, dat is een bedje voor je baby dat je tegen jouw bed aan schuift. Aan de kant van het bed dat tegen jouw bed aan staat, zitten geen spijltjes. Zo ligt je baby dus direct naast je, maar toch in een eigen bedje.

Dan heb je nog rooming-in, dit is wanneer je baby in een eigen bedje slaapt, maar wel bij jou in de kamer.

Het allerbelangrijkste voor alle vormen van samen slapen is dat het veilig gebeurt. Lees je dus goed in en kijk wat voor jou goed voelt. En als laatste: je hoeft ook niet bang te zijn dat je mini voor altijd bij jou in de slaapkamer wil blijven. Op een gegeven moment gaat hij echt wel lekker naar zijn eigen kamertje en anders zijn er nog manieren om dat te stimuleren.

Veilig slapen: met deze tips verklein je de kans op wiegendood

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

drmomma

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme