Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Algemeen 25 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom de baby-fase echt niet ‘het gemakkelijke’ gedeelte is

Het ouderschap is nooit makkelijk. Misschien is er wel een tijd dat dingen anders waren, maar het is nooit eenvoudig. Het kan al beginnen bij de zwangerschap, die kan zwaar zijn. Na maanden wachten en je ziet eindelijk dat mooie kleine babytje, doet je natuurlijk wel alles vergeten, maar zo perfect gaat de baby-fase niet altijd zijn.

Een baby thuisbrengen is nog maar het begin van een lange reeks vol verrassingen. Ouders van oudere kinderen kunnen nog weleens zeggen dat je in de makkelijke fase zit, omdat jij nog een kleintje hebt.

De baby-fase

Het heeft geen zin om te rangschikken, het ouderschap is een reeks van steeds veranderende uitdagingen. Daarnaast hoeven de worstelingen in de begintijd echt niet rooskleuriger worden gemaakt. Dit is waarom.

Dat eerste moment van liefde is een truc

Voor sommigen begint de geboorte met perfectie. Vanaf het moment dat ze het gezicht van hun kleine zien, is het liefde op het eerste gezicht. Visioenen van de toekomst zijn vanaf dat moment gevuld met puppies, unicorns en regenbogen. Of niet en misschien ging het direct van zwangerschapskwalen naar het bloedstollende geschreeuw van slaapregressie. Alles doet pijn en je lichaam voelt vreemd aan. Om maar niet te beginnen over de uitdagingen op het gebied van borstvoeding en de tol die dat kan eisen voor jou en je relatie.

LEES OOK: Deze fasen van de opvoeding zul je absoluut niet missen zodra ze voorbij zijn

Je bent omringd door meningen, maar geen een lijkt behulpzaam

We’ve all been there – waanzinnig uitgeput en belachelijk overweldigd. Gedurende de baby-fase kreeg je een paar van de slechtste adviezen uit de wereld, zoals ‘slaap als de baby slaapt’ en ‘geniet van deze tijd, het is nu nog zo makkelijk’. Dat is eigenlijk een grote fuck you tegen een struggelende nieuwe moeder.

Onattente opmerkingen die je laten twijfelen

Soms krijg je te horen dat kinderen steeds moeilijker worden naarmate ze ouder worden. Dat betekent in feite dat als je met zo’n kleine loopt te struggelen tijdens de baby-fase, je de volgende fase misschien niet eens kunt handelen. Goedbedoelde opmerkingen kunnen nog steeds hard aankomen. Die opmerkingen kunnen je beangstigen, terwijl je eigenlijk al onzeker bent.

LEES OOK: Wat deze ouders zeggen over het opvoeden van dochters is zó herkenbaar

Niets blijft hetzelfde

Het kan zijn dat je kleintje in de baby-fase 2 weken achter elkaar gewoon niet sliep en alleen maar snelle dutjes doet (als je mazzel hebt). Dan kan het maanden later weer helemaal veranderd zijn, maar misschien niet makkelijker. Zo kan je kleintje bijvoorbeeld alleen willen slapen op het geluid van stromend water (en nee, geen rustgevend YouTube-filmpje maar live-douchewater). Een baby krijgen is het mooiste wat er bestaat, maar ook a lot to handle. Als nieuwe ouder maak je voor de eerste keer kennis met een mini-mensje. Je leert dat het niet uitmaakt hoe iemand anders was, ook niet als het je tweede is en je het vergelijkt met broers of zussen. Het is prima als je voelt dat dit een uitdaging is en daarom is het ook oneerlijk om een nieuwe ouder te vertellen dat dit ‘het gemakkelijke’ gedeelte is.

De periode met een babytje is voor de ene ouder misschien moeilijker dan voor de ander. Dat betekent dus niet dat de baby-fase universeel eenvoudig is. Nieuwe ouders hebben steun en woorden van troost nodig, geen kritiek die leidt tot twijfel aan zichzelf. Ouderschap is zowel mooi als moeilijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom de baby-fase echt niet ‘het gemakkelijke’ gedeelte is
Sluiten