Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 3 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Je kind zichzelf in slaap laten huilen: wel of juist niet doen?

Veel ouders hebben wel eens het advies gehad om de baby ‘zichzelf in slaap te laten huilen’, want ‘sommige kinderen hebben dat nou eenmaal nodig’. Herkenbaar? En voelde je een hoop stress door je lichaam gieren toen je jouw mini huilend in z’n bedje liet liggen?

Logisch! Dat gevoel kreeg je namelijk van Moeder Natuur: een seintje dat je baby hulp nodig heeft.

Een baby huilt namelijk niet zomaar…

Er was een tijd dat het als normaal gezien werd om je baby of peuter huilend in z’n bedje te leggen. Uiteindelijk zou het kindje wel in slaap vallen en zo werd dat gehuil snel afgeleerd. Althans, zo zag men dat eind jaren 50 tot begin vorige eeuw (!). Wat men toen nog niet wist, maar wat later onderzoek gelukkig uitwees, is dat dit heel stressvol is voor een baby (yep, niet alleen voor jou dus). Het kindje leerde dat het op zichzelf aangewezen was bij verdriet of angst en dat zorgde voor een onveilige hechting met de ouders.

Huilen is het enige communicatiemiddel van een kind

Baby’s en kinderen die nog niet kunnen praten, kunnen alleen maar huilen als ze iets van hun ouders willen. Misschien krijgt je baby tandjes, heeft het honger, heeft ‘ie het warm of juist koud, of wil hij gewoon bij je zijn. Een huilende baby communiceert dus met je. Negeer je dit, dan leert hij dat ‘ie niet kan terugvallen op jullie, laat staan op andere mensen om hem heen.

Hoe werkt dit dan?

Als een baby stress heeft, maakt het lichaampje veel cortisol aan: het stresshormoon. Door je baby juist op te pakken, te troosten en knuffelen, samen te slapen en dichtbij je te houden, maakt hij oxytocine, het ‘knuffelhormoon’ aan. Dit versterkt jullie band en zorgt ervoor dat je baby voelt dat hij een veilige basis heeft, namelijk bij jullie. Troosten werkt ook nog eens responsief en dat betekent dat je baby minder zal gaan huilen in de toekomst. Hij leert namelijk dat hij zich in een veilige omgeving bevindt en zal zich daardoor minder snel angstig of onveilig voelen.

Dit doet troosten op langere termijn met je kind

Dat een baby laten huilen dus totaal tegen je gevoel in gaat, dat klopt. Troosten zorgt voor een veilige hechting tussen jullie en ook op langere termijn zal je kindje dit merken. Vaak zijn kindjes met een veilige hechting op school sociaal en emotioneel sterker, ze begrijpen gevoelens van zichzelf en een ander. Ze zullen makkelijker vriendschappen sluiten en ruzies zelf oplossen.

En wat doet het met jou?

We geven toe, een huilende baby is zwaar. Helemaal als je niet weet wat hij of zij nodig heeft. Toch werkt troosten voor jou ook het beste, ook al zit je kindje de hele dag in de draagzak tegen je aangeplakt. Het zal zijn vruchten afwerpen, want ook jouw stresslevel zakt, als je kindje niet in zijn eentje ligt te huilen in bed. Geef je eraan over, troost, knuffel en probeer te genieten. Uiteindelijk worden jullie er beide blijer van en zal je een sterke band met je kindje opbouwen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme