Deze 7 uitdagingen komen kijken bij baby number two

Baby nummer twee betekent veel verandering. Hoe gaat je andere kleine reageren? Hoe zal het effect hebben op jullie relatie, die zo intiem en speciaal is? Het is spannend en je kunt je overweldigd voelen.

Eindstand: er komen wat uitdagingen kijken bij een tweede kindje, en dat de band met je eerstgeborene veranderd is er één van. Met twee kinderen een uitstapje doen is een andere. Maar wees niet bang, want met een beetje voorbereiding kun je de tweede babyfase easy handelen, inclusief alles wat daar bij komt kijken.

Uitdaging 1: de emotie

Voor veel moeders is de emotionele verandering van een tweede baby verrassend moeilijk. Het verwelkomen van baby nummer twee in de wereld betekent een andere band met je eerstgeborene. De exclusieve tijd die je vroeger had maakt je emotioneel. Bekijk de positieve kanten van wat je je eerstgeborene te bieden heeft. Een broer of zus is een geschenk voor het leven. Dat is iets wat we als ouder niet kunnen bieden, omdat we hier niet voor altijd zullen zijn.

LEES OOK: Moeder maakt tekeningen over de opvoeding van haar eerste en tweede kind

Uitdaging 2: de reactie van je eerstgeborene

Je eerstgeborene kan zich uitdagend gedragen als hij zich aanpast aan het nieuwe mini-mensje. Geen paniek, probeer het gedrag niet te veel aandacht te geven, maar probeer met hem te praten als ie is gekalmeerd. De nieuwsgierigheid van je kleintje in de baby kan zorgen voor wat opschudding. De nieuwe broer- of zussenrol is wat wennen, maar dat is niet verrassend. Je kunt je eerstgeborene helpen zich aan te passen door hem zoveel mogelijk te betrekken.

Uitdaging 3: bonding

Terwijl je bij de eerste nog de tijd kon nemen om te eten en – een soort van – te ontspannen, is dat niet zo makkelijk als je de tweede krijgt. Omgaan met een (veeleisende) peuter terwijl je tijd probeert door te brengen met je baby kan invloed hebben op de kwaliteit van die tijd. Je kunt overwegen om af en toe iemand op je peuter te laten zorgen, zodat je kunt genieten van de quality time met de newborn.

LEES OOK: Moeder schrijft open brief aan tweede kind: ‘Ik zou willen dat ik deze belangrijke opvoedles eerder wist’

Uitdaging 4: alle dutjes

Het huis uit gaan is niet makkelijk met een baby en een peuter. Met een slaperige baby en een peuter die tijdens de lunch moeite heeft zijn ogen open te houden, is het moeilijk om activiteiten te plannen en het huis uit te komen. Je peuter heeft frisse lucht en beweging nodig en je baby moet dicht bij je zijn. Oplossing: ga

Uitdaging 5: het huis uit

Aansluitend op punt nummer 4. Als je dacht dat een uitstapje met één kind moeilijk is, probeer het dan maar eens met twee. Voorbereiding is key. Geef jezelf voldoende tijd om je klaar te maken en houd de plannen eenvoudig. Lange autoritten en complexe avonturen kun je beter vermijden en zorg ervoor dat je overal waar je bent faciliteiten hebt om luiers te verschonen en te voederen. Houd vooral je verwachtingen laag en probeer met de stroom mee gegaan. Als plan A niet lukt, is plan B ook goed.

Uitdaging 6: maak tijd voor je eerstgeborene

Het krijgen van een tweede betekent eigenlijk automatisch dat de tijd met je eerstgeborene beperkter wordt. Toch is het nog steeds goed voor jullie beiden, het gaat tenslotte om kwaliteit en kwantiteit. Peuters houden van spontaniteit, even kriebelen of vijf minuten kroelen zijn spontane momenten die een peuter nodig heeft. De ‘truc’ is om geen duidelijke plannen rondom de baby te maken, want ze kunnen zo onvoorspelbaar zijn. Grijp spontane momenten zodra ze zich voordoen.

LEES OOK: 13 x dit doe ik anders bij mijn tweede kind (dan bij de eerste)

Uitdaging 7: zorg voor je relatie

Het hebben van twee kinderen kan zorgen voor een druk binnen je gezin. Het is belangrijk om tijdens zo’n verandering voor elkaar te zorgen, al is het alleen even kroelen op de bank of praten. Praat over hoe jullie je voelen en geef je partner ook de gelegenheid om zijn behoeften te uiten. Gebruik de tijd om verbinding te maken en van elkaar te genieten. Die date-nights komen wel weer!

Reageer op artikel:
Deze 7 uitdagingen komen kijken bij baby number two
Sluiten