Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 7 jul 2017

Wow: deze baby redt leven van zijn moeder en zichzelf voordat-ie geboren is

Een baby, een nieuw leven, is al een wonder op zich. Maar in Frankrijk heeft een ongeboren baby al een geweldige daad verricht toen ‘ie nog niet eens op de wereld was. Het ventje redde het leven van zichzelf én zijn moeder doordat hij met zijn rug voorkwam dat een scheur in de baarmoeder groter werd en fataal af zou lopen.

Artsen noemen het dan ook een medisch wonder. ‘Deze baby is een echte held,’ zegt gynaecoloog Charles Garabedian van het Jeanne de Flandre ziekenhuis in Lille. Op 3 juni werd er daarom een artikel over geschreven in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.

Abnormale pijn

De 31-jarige moeder was 36 weken zwanger en meldde zich vanwege abnormale buikpijn bij het ziekenhuis. Ze werd onderzocht maar er kwamen geen bijzonderheden aan het licht. Het waren ook geen weeën. Ze werd toen met pijnstillers naar huis gestuurd. Maar de klachten bleven aanhouden en bij haar eerste zwangerschap in 2013 waren ook al complicaties opgetreden. Haar baby bleek toen hartritmestoornissen te hebben. Ze komt dus ook voor een tweede keer terug, om een CT-scan te laten maken. En dan ziet de gynaecoloog tot zijn schrik dat er een scheur van zo’n 10 centimeter in de baarmoeder is ontstaan.

LEES OOK: 12 x zo red je je kind voordat je de dokter belt

Levensbedreigend

De situatie is levensbedreigend voor moeder en kind. Maar doordat het jongetje met zijn rug tegen de scheur drukt, kan de wond niet groter worden en voorkomt hij dat zijn moeder een zware interne bloeding krijgt. Een klein wonder, vinden de artsen.

Spontaan verdwenen

En helemaal bijzonder is dat na opnieuw een spoedkeizersnede blijkt dat de kleine man helemaal niets mankeert. Alleen zijn rug had een grote zwelling, maar die is een paar uur na de geboorte spontaan verdwenen. Ook de moeder herstelt goed. ‘Dit is een zeer uitzonderlijk geval van uterusruptuur waarbij de baby niet alleen zichzelf heeft gered, maar ook het leven van zijn moeder,’ zegt Garabedian trots.

Ook zo ontzettend mooi: meisje redt het leven van haar tweelingzusje op een adembenemende manier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

AD,De Standaard

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wow: deze baby redt leven van zijn moeder en zichzelf voordat-ie geboren is
Sluiten