Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Kids 29 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit gebeurt er wanneer je een baby ziet of vasthoudt

Of het nu de baby van je buurvrouw, collega, zus of bestie is, dat maakt natuurlijk niet uit. Je kunt simpelweg geen “aaahhhh” onderdrukken. Daarnaast zijn er nog meer dingen die er gebeuren wanneer jij dat schattige snoetje ziet. Om nog maar te zwijgen over de gevoelens die op komen dagen wanneer jij het kleintje vast mag houden!

1. Klapperrrrrende eierstokken

Want zeg nu ‘s eerlijk, zo’n heerlijk klein mensje wil je toch he-le-maal voor jezelf? Als je biologische klok nog niet op springen stond is dit nu sowieso het geval. Sommige onderzoeken hebben zelfs ondervonden dat het zien van een baby een kinderwens teweegbrengt. Tja, jij kan er ook niets aandoen dat je moedergevoelens NU omhoog komen. “SCHAT?!”

2. Knuffeldrang

Dat heerlijke schater lachje is moeilijk te weerstaan. Om nog maar te zwijgen over die prachtige oogjes die je liefjes aanstaren. ‘T liefst pak jij dit kindje op uit zijn kinderweg en druk je hem stevig tegen je aan. Ja, je zou urenlang met hem kunnen knuffelen. Het is dat je de vrouw die achter de kinderwagen – waarschijnlijk his mommy – niet kent, want anders… !

3. Less stress

Feit: het vasthouden van een baby staat garant voor stressvermindering. En dit gevoel kan wederzijds zijn! Door baby’s vast te houden en huid-op-huid contact kunnen ze minder huilen en beter slapen: score! Dus ga je door een moeilijke periode? Plan dan heuse knuffelsessies in met je kleintje (of die van je zus, broer, nicht, neef, vriend of vriendin natuurlijk).

4. Love is in the air!

Het vasthouden van een baby kan ook oxytocine afgeven. Dit is een hormoon dat gevoelens van liefde en genegenheid vrijgeeft. Naast het feit dat oxytocine ervoor zorgt dat je een betere band ontwikkelt met de baby die je knuffelt, kan je ook dichter bij iemand anders komen te staan. Wat een liefde!

5. Da’s dope

Het zien van een baby is al voldoende om dopamine in de hersenen vrij te maken. Dit stofje brengt je geluk en blijdschap.

6. Bodyguard

Kids die niet voldoende aandacht – zowel fysiek als emotioneel – aandacht krijgen lopen het risico op gedrags-, emotionele en sociale problemen naarmate ze ouder worden. Daarom helpt de natuur een handje door middel van instinct. Zodra we een baby zien voelen we ons geroepen om ze vast te houden en beschermen. Aha! 

7. Take care!

Ook heeft natuur er opzettelijk voor gezorgd dat baby’s zo schattig zijn, zodat we meer bereid zijn om voor ze te zorgen. Wist je trouwens dat dit ook het geval is bij dieren? Vandaar dat puppy’s en kittens onweerstaanbaar schattig zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er wanneer je een baby ziet of vasthoudt
Sluiten