Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Kids 4 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Je baby verwennen? ‘Kan niet!’ zegt de wetenschap

Te vaak optillen. Bijna niet laten huilen. Altijd bij je baby zijn. Allemaal momenten die ervoor kunnen zorgen dat je baby verwend raakt. Althans dat is wat er vaak beweerd wordt. Nou, we hebben nieuws voor je. Volgens onderzoek zorgen deze dingen juist voor meer rust bij je baby.

Ik ben een moeder van vier. Een hele gelukkige moeder van vier. En ik ben buitengewoon gek op baby’s. Ik denk zelfs dat er niets is wat ik liever in mijn handen heb dan een pasgeboren minimensje. Maar als dat minimensje gaat huilen, dan verander ik van vriend in vijand. Mijn lach smelt van mijn gezicht en de blik in mijn ogen is verre van aangenaam.

Gek worden

Ik kan niet tegen huilende baby’s. Niet die van een ander en ook niet die van mijzelf. Gek word ik ervan!
Ik draag de uitvinder (of waarschijnlijk uitvindster) van de draagzak dan ook op handen. Heel hoog! Want die uitvinding heeft het leven van mij en degenen die mij lief zijn gered. Mijn baby’s heb ik alle vier heel erg veel op mijn buik gehad. Tijdens het koken, tijdens het wassen en ja, zelf tijdens het plassen lag het betreffende gupje zoet tegen mij aan. En dat vond ik heerlijk. Dat warme lijfje en die zachte, zoete haartjes; het kon mij niet dichtbij genoeg.

Nooit meer van ze af

Maar hoe vaak ik wel niet heb moeten horen dat ik mijn baby aan het verwennen was… ‘Je moet haar gewoon laten huilen, daar wordt ze zelfstandig van.’ ‘Het is juist heel goed voor baby’s om af en toe heel hard te huilen’ en ‘Ze valt echt vanzelf een keer in slaap’. Mijn baby zou eraan wennen en dan zou ik nooit meer ‘van ze afkomen’. Wat ben ik blij dat ik niet geluisterd heb! Want zoals je in dit onderzoek voor kinderartsen kunt lezen, is bewezen dat veelvuldig op tillen de hoeveelheid huilen doet afnemen.

Logisch

‘Da’s logisch,’ zou Johan Cruijff zeggen en daar ben ik het volledig mee eens. Want die lieve kleine baby die net negen maanden onder jouw boezem heeft doorgebracht, krijgt nogal wat over zich heen vanaf het moment dat ‘ie geboren moet worden. Die geboorte alleen al is voor veel baby’s niet het meest favoriete uitje dat ze in hun leven zullen meemaken. Maar daarna is hun veilige, warme, zachte wereldje ineens vervangen door een grote, koude, lawaaierige, fel verlichte oneindige ruimte, die waarschijnlijk nog het meest lijkt op het plonsbad van de sauna. En laten we eerlijk zijn, daar zie je ook vrijwel nooit een rij wachtenden.

Oh wat mooi

En wat is in een overweldigende, beangstigende situatie nou fijner, dan jouw huid op die van degene die je het meest vertrouwt? Juist. Helemaal niets! Dus lieve mama’s, pak op die baby. Hou hem of haar lekker dicht tegen je aan zo vaak en zo lang als jij dat zelf wilt. En als er iemand begint over verwennerij, laat hem of haar dan rustig dit artikeltje lezen. De wetenschap zegt t zelf; vaker optillen reduceert de hoeveelheid lawaai en dat is voor iedereen beter. Een blije baby is immers een blije mama. En oh, wat wordt de wereld daar mooi van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je baby verwennen? ‘Kan niet!’ zegt de wetenschap
Sluiten