Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 19 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Door deze signalen weet je dat je baby vol zit

Het is in de meeste gevallen vrij duidelijk en herkenbaar wanneer je baby vol is. Bij zowel de fles als borstvoeding draaien ze hun hoofdje weg, spugen ze het eten uit of vallen ze zelfs in slaap. Maar, er zijn toch situaties wanneer nieuwbakken ouders moeilijk kunnen inschatten of de kleine spruit teveel óf juist te weinig eten binnenkrijgt.

We vertellen welke signalen erop kunnen duiden dat je baby vol zit.

Door deze signalen weet je dat je baby vol zit

Wanneer moeders hun kleine sneller willen voeden wordt vaak het speentje op de fles verbreed. Niet gek bedacht, alleen kan dit het één en ander aan nadelen met zich meebrengen. Op deze manier slaat het voedsel in als een bom, waardoor ze maar eventjes vol zitten. Met de nadruk op eventjes. Dit tevreden gevoel is eigenlijk een beetje ‘misleidend’. Het duurt namelijk niet lang voor ze weer honger krijgen en je ze weer eten moet geven. Zo blijf je bezig.

De Amerikaanse dokter Linda Palmer, auteur van diverse boeken over baby’s, weet te vertellen dat dit allemaal niet hoeft: ‘Ouders zouden hun kroost iedere twee uur moeten voorzien van een borst of flesje. Wanneer je dit de ene keer minder doet en de andere keer juist iets meer, loop je het risico dat ze te weinig krijgen en snel weer een hongerig gevoel ervaren. Wanneer je op regelmatige tijden eten geeft, gebeurt dit niet.’

De signalen

Er zijn een aantal manieren en signalen om een overvolle maag bij een baby te voorkomen én te herkennen:

  • Wanneer je baby zélf met signalen aan het strooien is dat ze vol zitten, kap je het af. Let dus goed op simpele tekens zoals hoofdje wegdraaien, spugen of in slaap vallen.
  • Geef je baby ‘de leiding’. Dat wil zeggen dat je alleen eten geeft wanneer ze dit zelf aangeven. Verder kun je aanhouden om ze in ieder geval elke twee uur eten te geven voor een regelmatig ritme.
  • Vermijd producten met extra suiker. Baby’s hebben geen extra suiker nodig in hun voeding. Wanneer ze het vaak binnenkrijgen, smaakt dit letterlijk en figuurlijk naar meer. Ze hebben dan ook iedere keer steeds meer nodig voordat ze voldaan zijn.
  • Kijk naar je kind, niet naar de lege potjes of flesjes. Je kind kan aangeven dat het nog meer wil of juist minder. Ze kunnen wellicht nog honger hebben, of juist niets meer willen en dat betekent dat je het flesje dus niet leeg hoeft maken. Kijk wanneer ze verzadigd zijn.

Overgang op vast voedsel

Wanneer je baby overgaat op vast voedsel, is het zeker aan te raden om deze principes aan te houden. De hoeveelheid voedsel in dat ene potje is geen goede maatstaaf. De maag van je baby is hierbij ‘aan het woord’ en daar moet je naar luisteren. Soms hebben baby’s niet zoveel nodig, en de andere keer juist wel!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Door deze signalen weet je dat je baby vol zit
Sluiten