Deze moeder pleit: “Het is niet per se goed als je baby het volgens ‘het boekje’ doet”
Een baby die het goed doet, welke moeder droomt er niet van? Eentje die lekker doorslaapt, niet veel huilt en kalmpjes bij je drinkt. Daar is deze moeder het niet mee eens. Al dacht zij er eerst anders over, inmiddels is ze van mening dat de definitie van een ‘goede baby’ heel anders zou moeten zijn.
Je wordt als moeder bijna de hemel in geprezen als je kindje zoet slaapt en weinig van je vraagt. “Wat doet -ie goed!” Een opmerking dat al snel als compliment voelt, want inderdaad, wat een geluk als je baby het zo goed doet. Dan doe je wel iets goed als moeder, toch?
Het ‘goed’ doen
Daar heeft deze moeder echter haar gedachtes bij. Dat kwam allemaal door een onschuldig bezoekje aan haar lactatiedeskundige. Die was lovend over hoe goed de moeder en de baby het leken te doen. Pas toen de moeder vertelde dat ze niet voedde op gezette tijden, maar wanneer haar baby wakker was en er om vroeg, ging er een alarmbelletje rinkelen. De lactatiedeskundige leerde haar namelijk dat dit niet de bedoeling was en dat baby juist op tijd en genoeg moeten drinken om zo goed aan te komen.
Dat zette de moeder aan het denken, want ze dacht al de tijd dat ze het juist goed deed omdat haar baby niet vaak wakker was en ook niet vaak huilde om eten. Maar een ‘goede baby’ is niet een baby die je bijna nooit hoort of die nooit huilt, maar juist een baby die veel eet, ook wanneer ze eigenlijk geen honger hebben. Dat is namelijk cruciaal voor baby’s zodat ze synaptische responsen en een goede spierspanning ontwikkelen. Sterker nog, een baby die het goed doet slaapt juíst geen enkele nacht nog goed door in de eerste maanden van hun leven.
Hart onder de riem
Natuurlijk, er zijn uitzonderingen op de regel. Er zijn baby’s die het fantastisch doen en inderdaad uren achter elkaar slapen en weinig huilen. Geen enkele baby is immers hetzelfde net zoals dat geen enkele volwassene hetzelfde is. Al wil de moeder benadrukken dat het belangrijk is om het begrip ‘een baby die het goed doet’ anders te bekijken, om moeders die ontzettend worstelen in het begin eigenlijk een hart onder de riem te steken.
Want nee, je doet niets fout als je baby vaak huilt, vaker vraagt om wat te drinken en nog niet doorslaapt. Sterker nog, waarschijnlijk doe je het hartstikke goed. Ook al voelt dat misschien niet zo. En daarom vond deze moeder het belangrijk haar gedachtes te delen met andere moeders. Juist omdat zij er eerder ook anders over dacht.
De vraag die ze daarom stelt: moet je wel een ‘goede baby’ willen? Alleen maar omdat anderen dat zien als iets goeds?
Wat vind jij? Laat het ons weten op het Mamaforum.