Redactie
Redactie Tips & Tricks 8 okt 2019

Om deze reden wordt je baby in je armen wél stil als je staat, maar niet als je zit

Elke ouder zal dit fenomeen herkennen: je pakt je huilende baby op, neemt ‘m in je armen of in de draagzak en loopt met hem of haar totdat je kindje stil is. Dan ga je zitten en begint de huilbui weer opnieuw.

Dat ligt dus niet aan jou, maar er is een heel verklaarbare reden voor en wel de volgende.

Terug naar de oertijd

Dat je baby rustig wordt als je ‘m optilt, heeft alles te maken met de oertijd. Als er gevaar dreigde, van wilde dieren die het op de kleintjes hadden voorzien, tilden moeders uit reactie hun baby op. Daar werd het kindje rustig (stil) van en zo had de moeder tijd om te vluchten. Onderzoekers noemen deze theorie ook wel de ‘calming response’.

Klopte de theorie?

De ‘calming response’ theorie is later onderzocht: moeders met hun baby’s werden een tijd lang geobserveerd en de mama’s kregen verschillende opdrachten. Zo hielden de moeders hun kindje vast terwijl ze gingen zitten, ze droegen ze een halve minuut door de kamer en legden de baby’s vervolgens weg in hun wieg. De kinderen waren not amused toen hun mama’s met ze gingen zitten en toen ze in de wieg gelegd werden. Dat kunnen we allemaal wel raden… Toen de kindjes weer door hun mama opgepakt werden, waren ze niet alleen blij, maar ook meteen rustig. Wat bleek? Ook hun hartslag daalde toen de baby’s werden opgepakt door hun moeder. Ze werden dus in hun lichaam én hoofd kalmer.

Dat is dus de reden dat je baby nog steeds rustig wordt als je hem of haar oppakt, draagt en met hem rondloopt. Vluchten voor wilde dieren hoeft gelukkig niet meer, maar doe je kindje lekker in de draagzak, zodat je ook nog je handen vrij hebt om wat te doen.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook: Op deze 6 momenten is het helemaal oké als je je huilende baby aan iemand anders geeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Om deze reden wordt je baby in je armen wél stil als je staat, maar niet als je zit
Sluiten