Redactie
Redactie Kids 18 december 2017

9 x waar je aan zou kunnen (moeten?) denken bij het bedenken van een naam voor je baby

Ik heb mijn ouders wel eens gezegd dat ze best een naam hadden mogen kiezen die internationaal iets makkelijker uit te spreken was dan de mijne (Inge). Totdat ze me vertelden welke naam ze eerst voor me in gedachten hadden, en ik acuut heel blij was met mijn naam.

Nee, ik zeg niet wat die andere naam was, want ik ken mensen die zo heten. Laten we het erop houden dat het een kwestie van smaak is, zo’n naam. Toch zijn er objectief een aantal zaken die het overwegen waard zijn voordat je geboortekaartjes laat drukken. Ook al zijn er vast een heleboel ouders die zich daar niets van aantrekken, en dat is helemaal prima natuurlijk. Het is voor hen van harte te hopen dat hun kinderen dat te zijner tijd ook niet doen.

1. Wat er zoal op rijmt

Vik is echt een superleuke jongensnaam, net als Mick, maar er rijmt wel klein handjevol narigheid op. Hoewel dat voor veel ouders gelukkig niet meer echt een rol speelt, want als je zo begint, kun je eigenlijk op alles wel een smeuïg rijmwoord bedenken.

2. Of het woord in een andere taal niet iets heel anders betekent

Zo is Vajen een hele mooie naam, maar schijnt die wel vagina te betekenen in het Turks, net zoals Chloë in het Marokkaans de testikels aanduidt. Cameron betekent scheve neus, en Byron is een benaming voor iets of iemand die ‘uit een koeienstal komt’.

3. Of het überhaupt in een andere taal uit te spreken is

Vooral de echt Nederlandse namen kunnen tot tongbrekende avonturen leiden, denk aan: Froukje, Obbe en Wieger. Maar ook Freek, Joke en Gijs worden vaak verbasterd tot iets anders.
Lees ook: 17 x namen waarmee je kind het in het buitenland lastig krijgt

4. De afkorting van de initialen

Er zijn vast ouders die het er geen moeite mee hebben, maar er zijn kinderen die het niet zo leuk vinden om met de initialen van Sophie Marie door het leven te moeten gaan, en ook Sjors Simon vindt het niet altijd even fijn om z’n voorletters op te moeten schrijven.

5. Of het een beetje leuk klinkt in combinatie met namen van broers en zusjes

Sommige ouders vinden het heel leuk om de namen van kinderen bewust op elkaar af te stemmen, qua alliteratie of ruim. Denk aan broers die Sep en Sam heten, of Luna en Levi bijvoorbeeld – maar je kunt er ook voor kiezen om de namen juist expliciet uit elkaar te trekken.

6. Vergeet je achternaam niet

Of je vindt het juist leuk om ze met elkaar te laten ‘corresponderen’, zoals Herman Brood die ooit bij het stadhuis aangifte kwam doen van zijn dochter Sneetje – wat overigens niet mocht – of juist niet. Of gewoon, omdat het een mooie combinatie is. Tip: schrijf van te voren een paar keer de bedachte voornaam voluit in combinatie met de achternaam op papier en kijk dan of je het nog steeds mooi vindt.

7. Heet er niet per ongeluk al een neefje of nichtje zo?

Vooruit, kinderen van close vrienden vallen ook onder die inner circle, maar verder dan dat hoeft het echt niet te gaan. Heeft de buurvrouw van de beste vriendin van je zus haar kind al Dex genoemd? Lekker boeiend.

8. Is ‘ie niet té origineel…?

Mensen vinden het steeds leuker om echt bijzondere, originele namen voor hun kinderen te bedenken. Dat is mooi en leuk, maar soms is het goed om even bij een aantal ingewijden te testen of de naam wel echt leuk is, en niet al te gek. Niet om iemand belachelijk te maken, maar bekijk vooral even de lijstjes met namen die vorig jaar slechts één keer aan een kind gegeven werden (en niet vaak zonder reden).

9. Vinden jullie de naam allebei prachtig?

Dan kun je in theorie punt 1 tot en met 8 ook gewoon volledig negeren en gewoon die geboortekaartjes laten drukken! Wat kan het jou schelen wat al die andere mensen en talen ervan vinden?

Inspiratie nodig of juist weten welke namen je wil mijden? Dit zijn tot nu toe de populairste babynamen van 2017

Reageer op artikel:
9 x waar je aan zou kunnen (moeten?) denken bij het bedenken van een naam voor je baby
Sluiten