Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids februari 3, 2017

Baby’s herkennen het verschil tussen goed en kwaad al voor ze 1 jaar oud zijn

Nieuw onderzoek heeft heeft aangetoond dat kinderen al vanaf tien maanden de superheld van de slechterik kunnen onderscheiden. En daar nemen wij ons petje voor af, maar hoe werkt dat dan?

Op de basisschool weten de meeste kinderen feilloos aan te voelen wie gemeen is, wie er voor andere kinderen opkomt en wie het slachtoffer is. Uit een nieuw onderzoek, dat deze week gepubliceerd werd in Nature Human Behaviour, is dit inzicht al in ontwikkeling sinds ze ongeveer een half jaar oud zijn.

Jonger dan gedacht

Wetenschappers van de universiteit van Kyoto, die meewerkten aan het onderzoek, ondervonden dat het herkennen van heldendaden heel diep gaat. Het was bekend dat kinderen dit al heel jong konden, maar dat het al vanaf een half jaar mogelijk is, is nieuw.

LEES OOK: Intensive Care-baby’s worden superhelden met halloween

Boze cirkels en een superheldenvierkant

Om dit te weten te komen, onderzochten zij het gedrag van 132 kinderen. Ze werden opgedeeld in verschillende groepjes, en mochten daar verschillende tekenfilms kijken. Het simpelste filmpje bevatte twee cirkels: een aanvaller en een slachtoffer, plus een vierkant: een omstander. In het filmpje zagen de kinderen hoe de ene cirkel de andere ramt, en hoe de omstander (vierkant) toekijkt. Op het eind komt het vierkant tussenbeide en stopt de cirkel met aanvallen. In een ander clipje gedroegen de twee cirkels zich hetzelfde, maar kwam het vierkant er niet tussen om te helpen.

Abstracte vormen

Na het kijken van beide filmpjes moesten de kinderen de held aanwijzen. Ze gingen massaal voor de omstander die tussenbeide kwam. Onderzoekers hebben bewust voor abstracte vormen gekozen, om op die manier eventuele bevooroordeelde gedachten uit te schakelen.

Opvallend was dat veel kinderen van een half jaar oud geen bijzondere respons op de beide filmpjes hadden, maar dat de kinderen vanaf tien maanden duidelijk de held in het verhaal herkenden.

Wauw! Moeder tovert kinderen met een beperking om tot superhelden

Bron hoofdbeeld: Redtedart

Nature.com

Reageer op artikel:
Baby’s herkennen het verschil tussen goed en kwaad al voor ze 1 jaar oud zijn
Sluiten