Jana Witteman
Jana Witteman Zwanger 3 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

De babyuitzet van Lotte: ‘Van kleding tot bedje, alles is tweedehands’

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Lotte: die álles tweedehands heeft gescoord.

Bio van Lotte
Leeftijd: 29 jaar
Beroep: Werkt bij KWF
Kinderen: Zoon van 4 maanden 
Kosten babyuitzet
: 750 euro

De babyuitzet van Lotte

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Vanaf tien weken ben ik op zoek gegaan naar tweedehands vondsten. Alles heb ik uiteindelijk tweedehands of vintage gekocht. Voornamelijk vanuit duurzaam oogpunt, maar ook omdat ik het ontzettend leuk vind om op zoek te gaan naar mooie spullen bij de kringloop. Alle kleertjes heb ik al binnen tot en met maat 80, dus daar kan onze zoon nog even mee vooruit. Als je tweedehands koopt, dan vind je natuurlijk niet alles in één keer. Daarom heb ik steeds iets meegenomen en heb ik echt de krenten uit de pap kunnen pikken. Ik ben super kieskeurig en ik heb ook een eigen stijl, dus met deze manier van winkelen is het vooral belangrijk dat je veel tijd hebt.”

Wat vind je van de ‘babymarkt’?

“Voorop staat dat ik vind dat iedereen moet doen hoe zij het zelf willen aanpakken. Maar wat ik vaker heb gehoord, is dat er drie interessante markten zijn om winst te maken: zwangere vrouwen, trouwerijen en begrafenissen. En Instagram staat natuurlijk vól met advertenties die specifiek zijn gericht op jou.

Ik wil mijn zoon meegeven dat spullen ergens vandaan komen, dat daar een keten achter schuilgaat. Dat er mensen zijn die arbeid verrichten om spullen te maken en dat je daar grondstoffen mee verbruikt. Dat gebeurt meestal niet onder de meest humane omstandigheden. Ik wil hem op jonge leeftijd al bewust maken van de voetafdruk die je achterlaat. Zelf koop ik ook nooit nieuwe kleren, dus het zou gek voelen om dat voor hem wel opeens te doen.”

Welke aankoop ben je het meest blij mee?

“Met een lichtblauw boxpakje met een beertje erop. Die vond ik bij Kortjakje, een specifieke kledingwinkel met tweedehands kleding voor kinderen in Utrecht.”

Het favoriete item van Lotte Foto: Privé / Lotte

Hoe heb je de rest van de babyspullen verzameld?

“Alle grote spullen heb ik in één keer van een vriendin kunnen overkopen. De de co-sleeper, een groter bedje, de kinderwagen en de box heb ik allemaal van haar gekocht voor bij elkaar 500 euro. Daar hebben we nog spullen bijgekregen, zoals kleding en een slaapzakje. Zelf wil ik alle spullen ook weer doorverkopen of weggegeven als wij er geen gebruik meer van maken.”

Wat heb je uitgegeven aan de babyuitzet?

“In totaal maximaal 750 euro, als ik zo terug reken. Daaronder valt ook een handgemaakte muziekmobiel die ik voor 100 euro heb gekocht van geld dat ik van mijn jaarclub heb gekregen. Dat is ook meteen de duurste aankoop geweest die ik heb gedaan, relatief een hele dure mobiel dus.”

De handgemaakte mobiel Foto: Privé / Lotte

Heb je ook een miskoop gedaan?

“Nee, eigenlijk niet. Ons zoontje is nu pas vijf weken oud, dus veel dingen ga ik naar verwachting nog gebruiken. Bovendien heb ik nergens veel geld aan uitgegeven, babykleding bij de kringloop kost vaak tussen de 10 cent en 2 euro. Dan doe je ook niet snel een miskoop. En mocht ik het zelf niet gebruiken, dan kan ik het altijd nog weggeven.”

“Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat dit voor mij echt een hobby is. Mensen vergeten snel dat hier veel tijd in gaat zitten. Bovendien heb je voor Marktplaats aankopen of kringloopbezoeken door het hele land vaak een auto nodig. Dus met een heel klein budget zijn de opties misschien veel beperkter. Dan heb je waarschijnlijk niet de luxe om honderd kringlopen af te struinen. Er gaat veel tijd in zitten, wil je het op deze manier aanpakken.”

Wat is onmisbaar voor andere ouders?

“Ik ben erg blij met onze draagzak van Ergobaby. Die kun je heel goed tweedehands kopen. Nieuw kost die zak geloof ik zo’n 200 euro. Tweedehands kun je er eentje in goede staat prima voor 80 euro vinden.”

Heb je nog een tip voor andere ouders?

“Met name als het gaat om kleertjes kan je bijna niet fout gaan bij de kringloop. De babykleding in de kringloop is vaak bijna niet gedragen en je betaalt er ook niet veel voor. Je doet er je portemonnee én het milieu geen kwaad mee. Ik kan het echt iedereen aanraden om tweedehands te kopen. Er zijn heel veel mooie spullen te vinden. Begin op tijd en dan hoef je ook niet in de stress te schieten om alles in korte tijd bij elkaar te zoeken. En wat betreft decoratie: ik heb veel zelf gemaakt. Fijne bezigheid, goed voor de wereld én goed voor de financiën.”

De babyuitzet van hoofdredacteur Lisa: ‘Ik heb vier keer een nieuwe kinderwagen gekocht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De babyuitzet van Lotte: ‘Van kleding tot bedje, alles is tweedehands’
Sluiten