wpk-admin
wpk-admin Gezondheid 15 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze grote babyverzorgingsmerken schrappen “hypoallergeen” van verpakking

Als je aan babyverzorging denkt komt Zwitsal al snel bij je naar boven. Het herkenbare – en heerlijke – geurtje, de gele verpakking en het schattige gezichtje associeer je simpelweg met baby’s. En is er sprake van rode babybilletjes? Dan wordt er meteen naar het welbekende grijze potje Sudocrem gegrepen. Deze grote verzorgingsmerken hebben menig moederhart veroverd, en niet zomaar. De potjes bevatten namelijk het woord “hypoallergeen” en belooft dus weinig tot geen kans op allergische reacties. Ideaal voor tere babyhuidjes, toch?!

Claims

Het is algemeen bekend dat cosmeticafabrikanten veel trucjes inzetten om zoveel mogelijk producten over de toonbank te laten vliegen. Zo worden er veelbelovende teksten op potjes gedrukt, die niet altijd de waarheid spreken. Toch moeten beloftes volgens de Europese wet eerst worden bewezen voor ze als reclamemateriaal worden gebruikt.

Ieder product is verbonden aan een Verantwoordelijk Persoon, in de meeste gevallen is dit de merkhouder zelf. De persoon in kwestie laat een product beoordelen en beslist uiteindelijk wat er op een verpakking komt te staan. Hoewel diverse nationale toezichthouders deze claims moeten controleren, is het maar net de vraag in hoeverre hier sprake van is. Daarom besloot De Monitor veel verzorgingsproducten in kaart te nemen om erachter te komen of de claims op de verpakkingen wel klopten. Bij maar liefst 5 van de 9 dossier controles bleek dat de claim niet onderbouwd was met bewijsmateriaal.

Hypoallergeen?

De meeste fabrikanten delen geen details over hun producten met de buitenwereld om concurrentie te voorkomen. Dus hoe zit ‘t nu eigenlijk met de claim hypoallergeen? De Monitor vroeg een dermatoloog én chemicus naar zijn mening over Sudocrem. De stoffen benzyl, benzoate, benzyl alcohol en benzyl cinnamaten bevinden zich niet alleen in het grijze potje, maar ook op de Europe lijst van parfumallergenen. Hoewel fabrikanten verplicht zijn om deze allergenen op hun verpakking te vermelden staat er op ieder potje Sudocrem toch echt hypoallergeen.

Tenminste, voorlopig dan! Na een herbeoordeling van het dossier heeft het merk besloten om de claim van alle Sudocrem verpakkingen te verwijderen. Het babymerk Zwitsal volgt dit voorbeeld, omdat er vanaf juli 2019 nieuwe richtlijnen gelden. Deze zullen geen rekening meer houden met de hoeveelheid sporen, maar of een product überhaupt allergenen bevat.

8 x natuurlijke en gifvrije schoonheidssmeersels

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze grote babyverzorgingsmerken schrappen “hypoallergeen” van verpakking
Sluiten