Sherita Jager
Sherita Jager Kids 12 apr 2019

Wat is BZC: alles over babyzindelijkheidscommunicatie

Je kind op het potje, dat is nogal een onderneming, toch? Maar wat als je omdenkt en in je broek plassen en poepen juist ziet als iets onnatuurlijks? Geen kind houdt ervan om zichzelf onder te poepen of plassen, zeggen aanhangers van babyzindelijkheidscommunicatie. Vanaf dag één op het potje, is eigenlijk veel natuurlijker.

Communiceren met je baby

De meeste ouders beginnen met zindelijkheidstraining in de zomer voordat het kind naar school gaat. En dat is voor veel ouders én kinderen echt een stressmoment. Maar voor andere ouders is deze zindelijkheidstraining onnatuurlijk.

Deze ouders communiceren met hun kinderen via gebaren en woorden, en de meeste van deze kinderen zijn al lang voor hun derde levensjaar zindelijk. Hoe? Met Babyzindelijkheidscommunicatie (BZC), ook wel Baby Elimination Communication genoemd. Dit is wat het is, en hoe het werkt.

BZC eigenlijk heel natuurlijk

De luier zoals we het kennen lijkt bijna onlosmakelijk verbonden aan baby’s. Toch is een baby met een luier niet zo natuurlijk als we denken. In vele culturen dragen baby’s geen luier. In andere landen zijn luiers echt een luxeproduct, waardoor ouders het wel op een andere manier moeten doen.

In die gevallen letten ouders goed op de signalen van de baby, om hierop in te spelen en de baby op tijd op het potje te zetten, of bijvoorbeeld naar een boom te brengen zodra het laat zien dat het moet poepen of plassen.

Omgekeerde wereld

Babyzindelijkheidscommunicatie begint direct bij de geboorte. Je moet er écht in geloven wil je je direct na de bevalling bezig houden met je kind boven het toilet houden. Een luier omdoen, is net even wat makkelijker, en dat is vaak waar het dan ook mis gaat.

Een luier is makkelijker voor de ouders, en ook het kind raakt langzaamaan gewend aan de luier. Eigenlijk is het heel tegennatuurlijk om een kind zijn behoefte te laten doen in een luier. Eerste leren we ze in een luier te poepen en plassen, en twee of drie jaar later leren we het ze weer af.

Onhandig en ook overbodig, want zelfs pasgeboren baby’s laten signalen zien als ze plassen of poepen.

Doe je het op de oude manier en twijfel of je kind klaar is voor zindelijkheidstraining? Lees er hier alles over. 

Ontdek de signalen

Op de duur leren de ouders de lichaamstaal en mimiek van de baby kennen. Vooral het bekende poepgezicht is heel herkenbaar. Bij BZC speel je in op deze signalen, door je baby direct boven het toilet of het potje te hangen. Vaak kun je zelfs een patroon ontdekken.

Zo plassen de meeste baby’s zo’n half uur na het drinken, meteen na het wakker worden, na een wandeling of bijvoorbeeld elk uur. Daarnaast kun je ook vertrouwen op je intuïtie en kun je een kind triggeren door bijvoorbeeld een plasgeluid te maken of ze in een bepaalde houding te zetten. Je zult zien dat de communicatie steeds beter verloopt.

Peuterzindelijkheidscommunicatie

Andere ouders kiezen ervoor om later te beginnen, zodra het kind de eerste tekenen vertoont dat hij of zij een luier niet meer prettig vindt, of wanneer ze zelfstandig kunnen zitten. Meestal begint de peuterzindelijkheidscommuncatie rond het eerste levensjaar. Dit is het moment dat kinderen gaan tegenstribbelen bij het verschonen van een luier, of zelfs gaan plassen zodra de luier uitgaat.

Het is een teken dat je kind liever geen luier meer draagt en klaar is voor het potje. Speel erop in door één of meerdere leuke potjes te kopen, voor in de woonkamer en de badkamer. Bedenk een leuk ritueel er omheen waardoor het gezellig wordt op het potje.

Verschil tussen zindelijk zijn en communicatie

Zindelijk zijn, en het kunnen ophouden, is nog niet mogelijk voor baby’s. Een kind is fysiologisch pas rond het tweede levensjaar klaar om plas en poep op te houden. Babyzindelijkheidscommunicatie is geen potjestraining maar gaat over het opvangen van de signalen van je kind, en hier op inspelen.

Reispotjes en alert zijn

Omdat een baby wél kan aangeven dat het moet, maar het niet kan ophouden maakt het soms een uitdaging om de deur uit te gaan. Een beetje onhandig, want als je onderweg bent, moet je wel tijd maken voor dat plasje of poepje. Koop een reispotje of zorg ervoor dat je kind op het toilet wilt en durft om ongelukjes te voorkomen.

Lastig? Soms wel ja, maar niet veel lastiger dan de zomervakantie voordat de basisschool begint, met het zweet op je voorhoofd hopen dat kindlief op tijd zindelijk is, of de dagelijkse strijd bij het omdoen van luiers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat is BZC: alles over babyzindelijkheidscommunicatie
Sluiten