Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 1 sep 2017

Back to school is het 1 januari voor ouders geworden

In het tijdperk vòòr kinderen mocht 1 januari zich altijd verheugen als belangrijkste dag in het leven van Famme’s Muriel. Vanaf nu zou alles anders gaan. Een schone lei, goede voornemens, een nieuwe verse gum, potlood en een kraakhelder opschrijfboekje. Maar no more. Sinds kinderen is Back to school – 4 september voor Muriel – dé dag van de verandering.

Dat gevoel dat je de kans krijgt om opnieuw te beginnen. Een tabula rasa, de schone lei waarbij je jezelf je fouten mag vergeven, met een diepe zucht kan denken ‘bygones’, we gaan geen oude koeien meer uit de sloot halen maar vooruit kijken. Een nieuw jaar, hoop doet leven, nieuwe ronden nieuwe kansen, we gaan ervoor, dat soort krachttermen.

Dat gevoel heb ik dus bij 4 september, het Back to school moment van Noord Nederland is het 1 januari, de hekkensluiter van deze zomervakantie. Zes hele weken heb ik kunnen bedenken hoe ik het dit jaar anders ga doen. Met mijn kinderen, maar ook zelf. Die gedroomde bikini body die ik vanaf januari hoopte te bemachtigen zag er afgelopen weken in de Dordogne en op het strand van Nederland toch net ietsiepietsie anders uit dan gewenst. Mijn administratie is nog steeds een rommeltje en het huis ontploft.

Date met HEMA

En nu zijn die zes weken alweer voorbij en heb ik nog maar een paar dagen om ‘opnieuw’ te beginnen. Dus heb ik vandaag een date met de HEMA – zo noem je dat als je van plan bent om een groot geldbedrag te besteden aan iets of iemand die je leven gaat veranderen.

Uitgerolde gele loper

Ik sla nieuwe bekers, lunchtrommels, sokken, boxers en t-shirts en spijkerbroeken met verstevigde knieën in. Wandel nog snel even langs Mr. Intertoys die mij al glimlachend met een uitgerolde gele loper ontvangt, want drie jongens dus dat is al snel drie rugtassen, discolichtjes voor om de fietswielen, nieuwe potloden en stiften en vooruit een spinner of wat in de aanbieding. Die andere 25 spinners van voor de vakantie zijn allemaal zanderig geworden en kapot en dan heb je de hele zomer zo hard gehoefend om de spinner op je teen te laten balanceren als vijf-jarige dus dat moet je wel kunnen showen, toch?

Ik MOET langs de Etos voor de oudste, zonder perfecte gelkuif namelijk geen goeie entree op het nieuwe schoolplein voor de oudste. En we maken een rondje kleding en schoenenwinkels, het is namelijk in ons geval een feit dat die kinderen een groeispurt maken in de vakantie. En nu krommen de tenen om in de oude schoenen en lijken de shirtjes haast naveltruien geworden.

Terug naar de Etos

De lokale retail vaart er wel bij. En nu we toch bezig zijn, kan ik zelf niet achterblijven en bezoek nog een paar favorieten voor een nieuwe garderobe. Hé, niet alleen de zonen willen er gelikt bijlopen. Laat ik dan meteen nog even terug gaan naar de Etos en een fles Dove glimming shimmering bodylotion scoren – fak wat gaat die zon snel van die benen. Niet te doen.

Albert

Albert kan mij wel kussen als hij ziet hoe vol ik mijn winkelwagen laadt met gezond, verantwoord eten voor de lunchbox. Snacks, broodjes, alternatieven op brood, Bento box waardige ingrediënten om die eerste schoolweek onvergetelijk te maken. Jamie zal trots op me zijn als hij ziet hoe ik minutieus de kat namaak die de muis achtervolgd met snorharen van wortel, mondje en oortje van kaas. En de schijf van vijf bijna benader.

Los van al deze kooplust beloof ik dat ik een gestructureerde, georganiseerde, opgeruimde, niet-schreeuwende, begripvolle, doch strenge, participerende, luizenpluizende moeder zal zijn op 4 september. Maar ook een hardwerkende, deadlinehalende, niet zeurende, of zuchtende, niet te vaak over de kinderen pratende, nog best wel hippe (zonder het daar over te hebben), jong ogende (of denk ik dat alleen maar), gestructureerde, georganiseerde, opgeruimde, niet-schreeuwende, begripvolle, doch strenge, participerende, luizenpluizende… – ehhh dit klopt niet helemaal –
collega zal zijn. Om over echtgenoot maar niet te spreken. Alles hierboven genoemd plus zin in seks hebbend. Jaaaa 1 januari je moet wat missen, 4 september krijgt het druk.

En als het allemaal dan toch niet helemaal wil werken met die goeie voornemens, kan ik altijd nog net doen of 1 januari het moment is om opnieuw te beginnen want als ik ergens van geniet is het wel die eerste paar weken van het verse jaar. En die twee kansen op succes zal ik hoogstwaarschijnlijk – mezelf kennende – hard nodig hebben.

Op een mooi (school)jaar!

Lees ook nog even deze briljante back to school hacks voor een topbegin van het nieuwe schooljaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Back to school is het 1 januari voor ouders geworden
Sluiten