Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 27 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit kun je allemaal doen met baking soda (naast lekkere koekjes bakken)

Dat je lekkere koekjes kunt bakken met baking soda, wist je vast al. Maar als je denkt dat je het alleen maar kunt gebruiken in recepten heb je het is. Het is namelijk super multifunctioneel in gebruik! In de keuken, de tuin of badkamer: je kunt het bijna overal in huis gebruiken.

Nog een flinke voorraad baking soda in huis? Handig! Van haren wassen tot mondspoelmiddel, dít kun je allemaal doen met baking soda:

Schuurmiddel

Baking soda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel om de badkamer eens onder handen te nemen. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje baking soda op een natte spons (of doekje) te strooien. Even goed naspoelen met water, drogen en klaar!

Aanslag door koffie of thee

Aanslag in mokken door koffie en thee kun je makkelijk verwijderen met baking soda en water. Wil je de thee aanslag uit je theepot verwijderen? Dat heb je zo gedaan door de theepot te vullen met kokend water, vervolgens knijp je een partje citroen uit (in het water) en voeg je de schil toe samen met een flinke eetlepel baking soda. Even de theepot een nachtje laten staan. De volgende dag was je de theepot goed af, en schoon dat-ie is!

Wasverzachter

Een half kopje baking soda toevoegen aan je vloeibare wasmiddel zorgt ervoor dat je was witter of juist stralender van kleur wordt!

Scrub voor je gezicht

Wist je wel dat je met baking soda zelf een gezichtsscrub kan maken? Maak een pasta van drie delen baking soda en één deel water. Verdeel deze pasta met draaiende bewegingen op je gezicht, reinig het daarna met water.

Magnetron en/of oven schoonmaken

Strooi baking soda op de bodem van je oven of magnetron, spuit hier vervolgens (met een plantenspuit) water op. Even een nacht laten intrekken, dan kun je het de volgende dag zo schoon boenen.

Voorkomen van gespleten haarpunten

Door een beetje baking soda toe te voegen aan je conditioner, creëer je een middeltje dat werkt tegen gespleten haarpunten. Goed schuimend aanbrengen in je haar en voilà!

Douchegordijn schoonmaken

Er zijn twee manieren om je douchegordijn met baking soda schoon te maken. Je kunt het proberen schoon te maken door baking soda op een spons te strooien. Vervolgens kun je het douchegordijn afnemen en afspoelen met water. Is je douchegordijn echt beschimmeld? Dan werkt de volgende manier misschien beter: doe je douchegordijn met twee badlakens in de wasmachine. Doe een half kopje baking soda in het bakje voor wasmiddel en een half kopje azijn in het bakje voor wasverzachter. Was het op de stand ‘fijne was’. Tada, nu is je douchegordijn weer schoon!

Klei maken

Met baking soda kun je makkelijk zelf klei maken. Dat doe je door de making soda te mengen met een kwart kopje water en één kopje maïzena. Je mengt dit tot je een klei achtige substantie hebt. Kliederen maar!

Luchtverfrisser

Door baking soda te mixen met je favoriete badzout maak je je eigen luchtverfrisser. Doe het mengsel in luchtdoorlatende stoffen zakjes en hang het ergens in huis op.

Ballonnen opblazen

Dit is eerder een leuk experiment dan een handige hack, maar je kunt met baking soda ballonnen opblazen! Vul een (lege) ballon voor de helft met baking soda. Vul vervolgens een fles voor een derde met azijn. Plaats de ballon voorzichtig op de fles, til de ballon op zodat de baking soda in de fles valt, en je zult zien dat de ballon wordt opgeblazen door de chemische reactie!

Anti-roos haarmiddel

Masseer je natte hoofdhuid met een kwart tot half kopje baking soda. Herhaal dit twee weken lang en je zult merken dat je roos een stuk minder wordt!

Psst, op zoek naar schoonmaakhacks voor elke ruimte in huis? Wij hebben daar een handig overzicht van gemaakt! 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit kun je allemaal doen met baking soda (naast lekkere koekjes bakken)
Sluiten