Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 8 apr 2017

Bakken is net zo effectief als een lesje mindfulness

Als je het Heel-Holland-Bakt-virus nog niet te pakken had, overtuigt deze wetenschap je wel. Een taart, cake of traktatie bakken is namelijk psychologisch heel erg verantwoord. En wel hierom:

Samen met je kind of lekker alleen: niks relaxter dan iets lekkers bakken op een vrije middag. Als de tijd het toelaat, heet dat. Want ontspannen en in alle rust een taart in elkaar draaien, kan met kinderen best een uitdaging zijn. Hoe leuk het ook is om dat samen te doen. Toch is het niet gek er eens de tijd voor uit te trekken. Gewoon, net als een warm bad of een avondje Netflixen. Psychologen beweren namelijk dat een baksessie veel voordelen heeft voor je mentale gezondheid. Zeker als je iets bakt voor iemand die je lief is.

Uitlaatklep

Net als schilderen of muziek maken en luisteren, is ook bakken een creatieve uitlaatklep. En dat is weer nuttig voor je stressmanagement. ‘Er is sowieso veel bewijs voor de link tussen creatieve expressie en je overall welzijn,’ legt psychologisch psycholoog en hersenwetenschapper Donna Pincus van de universiteit van Boston uit. ‘Mensen die vaak bakken, kunnen beter met stress omgaan als ze op bepaalde momenten hun emoties of creativiteit kwijt kunnen.’

LEES OOK: 9 gekke gewoontes die bewijzen dat je slim bent

Mindful

Net als met breien, bakken is een manier om mindful te zijn. Je bent bezig je te ontspannen, daar word je letterlijk vrolijk van. ‘Tijdens het bakken heb je je volledige aandacht nodig. Je moet wegen, meten, zorgen dat het niet te slap of juist te stevig wordt, je moet het tot de juiste vorm uitrollen… Het bezig zijn met de geur en smaak van je eigen creatie, is een stukje mindfulness. ‘Dat heeft een positief effect op stressvermindering,’ voegt Pincus toe.

Afleiding en zelfvertrouwen

Voor mensen met depressieve gevoelens kan iets lekkers bakken troostende afleiding bieden, omdat het je even uit je negatieve of verdrietige gedachten haalt, beweert de professor. Je wordt ‘gedwongen’ je te focussen op je culinaire vaardigheden én je hebt iets dat je met trots aan anderen kunt laten zien (en proeven). En dat kan ook weer goed voor het zelfvertrouwen zijn.

Uitdrukken gevoelens

Susan Whitbourne, professor aan de universiteit van Massachusetts, duidt ook op een ander aspect van bakken. Namelijk dat je zonder woorden kunt laten zien dat je geeft om een ander. Iets wat soms moeilijk uit te drukken is in woorden. Ze zegt: ‘Het kan mensen die moeite hebben om hun gevoelens te uiten, helpen om op een simpele manier hun dankbaarheid of waardering voor een ander te tonen.’

Dus, wat wordt het? Rode wijn brownies of een van deze gezonde snacks met maar 3 ingrediënten? Of check andere heerlijke recepten op onze culinaire pagina.

Nog meer Famme? Volg ons ook op Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Delish

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Bakken is net zo effectief als een lesje mindfulness
Sluiten