Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 25 nov 2017

Moeder waarschuwt: wees voorzichtig als gaat je bakken met kinderen

Eén van de allerleukste activiteiten om met kinderen te doen: samen bakken. Moeder Chaunie wil niemand bang maken, maar ouders wel waarschuwen als je dit feestseizoen met je kinderen aan het bakken slaat. Ze leerde zelf dat een ongelukje in een klein hoekje zit.

Perfecte zondagmiddag

‘Het was de perfecte zondagmiddag. ik keek toe hoe het buiten sneeuwde terwijl de kinderen vrolijk aan het spelen waren in de woonkamer.

‘Hey, wie wil er koekjes bakken?’, vroeg ik ze. Ze tuimelden zo snel als ze konden de keuken in om de geliefde plek bij de mixer te claimen. Ik gaf alle ingrediënten door terwijl mijn dochters ze in de mixer mochten doen. We gooiden er een ei in, en nog eentje, terwijl de mixer z’n werk deed. We wilden net vanille-extract toevoegen toen een van de meiden begon te gillen in pure horror.

Slowmotion

Ik keek naar beneden en zag hoe mijn 3-jarige helemaal over de mixer gebukt stond. Haar blonde vlecht was vastgeraakt in de mixer. Haar haren bleven om de mixer spinnen. De mixer bleef niet stoppen met draaien en even leek alles in slowmotion te gaan. Wat gebeurde er? Probeerde de mixer het hoofd van mijn dochter te scalperen? Dat kan niet echt gebeuren, toch?

Ik ging meteen over tot actie en trok de stekker uit de mixer. Mijn man, die in de woonkamer zat, vloog naar de keuken. Samen kalmeerden we onze dochter terwijl we probeerden haar haren los te krijgen van de mixer. Ze trilde en was geschrokken, maar verder leek ze oké.

Schade

We vermoeden dat door onze nieuwe keuken en onze nieuwe keukengerei ze op een andere positie stond dan in al die acht jaar waarin we samen koekjes bakken. Op de een of andere manier stond ze met haar vlecht precies op mixer-niveau. Mijn man en ik zijn ontzettend dankbaar dat de mixer op de laagste stand stond, dat ik in de buurt was en dat de schade niet erger was.

De volgende ochtend dacht ik dat ik een knoop uit haar haar borstelde, bleef er een enorme klont in de borstel zitten. Geschokt keek ik toe hoe de volledige zijkant van haar haar in mijn hand vasthad. Gedurende de dag bleven haar haren in stukken uitvallen. Ik deed mijn best het voor haar te verstoppen. Verdrietig vroeg ze: ‘Mama, ben ik nu nog wel mooi?’

Potentieel gevaar

Ik was geraakt door hoeveel erger het had kunnen aflopen. Ik besefte hoe verkeerd het was dat ik nooit een potentieel gevaar had gezien in koekjes bakken met mijn kinderen. Ik ben juist zo’n moeder die altijd denkt aan het ergste wat er kan gebeuren. Ik snij druiven in stukjes, ik ben bang dat iemand mijn kinderen bij me wegtrekt in een winkel en drijf m’n man tot waanzin met autoveiligheid. Maar ik had nooit bedacht dat mijn kind vast zou komen te zitten in een mixer.

Waarschuwen

Ik ben niet alleen het bewijs dat dit kan gebeuren, maar wil jullie ook waarschuwen als je dit feestseizoen gaat bakken met je kinderen. Hou ze extra in de gaten in de buurt van mixers. Zorg ervoor dat kleine vingertjes, staartjes, vlechtjes uit de buurt blijven omdat die heel makkelijk verstrikt raken.

Volledige verantwoordelijkheid

De mixer komt met een veiligheidswaarschuwing om haar, handen en spatels van bewegende onderdelen uit de buurt te houden, dus ik neem volledige verantwoordelijkheid. Ik wil zeker niemand bang maken om koekjes te bakken, maar ik wil je wel bewust maken van de potentiële gevaren als je gaat bakken – zeker met kleintjes.’

Onderzoek: bakken voor anderen is dé manier om te ontstressen (en anderen blij te maken).

Babble

Reageer op artikel:
Moeder waarschuwt: wees voorzichtig als gaat je bakken met kinderen
Sluiten