Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Eten 9 september 2017

Van dit rijkgevulde bananenbrood van Chef met Lef worden jij én je kids dolgelukkig

Deze week lanceerde Nigel van der Horst zijn kookboek Chef met Lef, met op elke pagina een heerlijk recept dat eruitziet om op te vreten en óók nog eens hartstikke verantwoord is. Al vindt Nigel dat je je daar niet altijd druk om hoeft te maken en je vooral moet kunnen genieten van eten. Wij mogen speciaal voor Famme drie heerlijke recept delen waar jij, maar ook je kinderen superblij van worden. Deze week: bananenbrood.

Hartstikke verantwoord

Hoe lekker is het om in het weekend uit te pakken en in plaats van normaal brood, een bananenbrood op tafel te zetten? We weten zeker dat je daar een goede beurt mee maakt bij je kinderen en er stiekem ook zelf je handen niet vanaf kunt houden. Om het extra feestelijk te maken kun je er voor je kids een lik Nutella bij serveren. Niet verantwoord? Volgens Nigel is dat onzin.

Verdieping

‘We worden tegenwoordig doodgegooid met nieuws over voeding die slecht voor je zou zijn. Dat nieuws nemen we vaak zonder zelf na te denken over. De meeste mensen associëren het woord ‘vetten’ met slecht en ongezond. Natuurlijk is het niet goed als je er teveel van eet, maar het zou heel veel schelen als mensen zich er écht in zouden verdiepen en weten wat nou precies vetten zijn en wat ze met je lichaam doen.’

Nigel raadt ouders dan ook aan om zich wat meer bezig te houden met voeding. ‘Lees voor je je brood en pasta het huis uit gooit, omdat je gelezen hebt dat koolhydraten slecht voor je zijn, eens een gedegen artikel over koolhydraten. Want hoe slecht ze ook klinken, je kunt niet zonder ze. Gezond leven wordt een stuk makkelijker als je écht weet wat je eet. Het gaat daarnaast ook om de juiste balans van beweging en eten. Kinderen bewegen over het algemeen ontzettend veel, dus kan ze die lik chocopasta écht geen kwaad.’

LEES OOK: Humor! Kinderen proeven ontbijt uit de hele wereld

Wat heb je nodig?

– 300 g dadels
– 30 g kokosolie
– 1 zakje (7 g) gist
– 100 ml lauw water
– 200 g tarwe-, haver- of speltbloem
– 75 g volkorenmeel
– 50 g havermoutvlokken
– 75 g magere kwark
– 1 tl kaneel
– 1 tl nootmuskaat
– 2 bananen (+ 1/2 banaan extra)
– 2 eieren
– 1 el pindakaas
– snufje zout
– 100 g walnoten

Hoe ga je te werk?

1. Ontpit de dadels. Verhit de kokosolie in een pan op laag vuur. Voeg de dadels toe en houd goed in de gaten dat ze niet aanbranden; ze moeten onder voortdurend roeren langzaam smelten. Houd een kopje water bij de hand om er indien nodig af en toe een scheutje bij te doen.
2. Roer de gist door het water en roer goed door.
3. Doe alle overige ingrediënten, behalve de halve extra banaan en de walnoten, in de keukenmachine en maal alles fijn. Mix het gistmengsel en de gesmolten dadels erdoor. Dek het beslag af en laat minimaal 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
4. Verwarm de oven voor op 160 graden. Verdeel de walnoten door het beslag en schep het beslag in de bakvorm.
5. Snijd de extra halve banaan in stukjes of plakjes en verdeel ze over het beslag. Bak het bananenbrood circa 10-15 minuten in de oven en prik er dan in met een satéstokje. Als dat er bijna droog uitkomt, is het brood klaar. Zit er nog veel beslag aan, dan moet het nog langer bakken. Houd het dan wel goed in de gaten.
6. Haal het brood uit de oven, stort het op een rooster en laat het afkoelen. Ik vind het heerlijk om chocopasta of pindakaas op een plak van dit brood te smeren. 😉

Nigel van der Horst is sporter, kok en heel soms ook model. Hij wil mensen leren dat een gezonde leefstijl voor iedereen is weggelegd, als je maaltijden en beweging maar in balans zijn. Hoe je dat doet, lees je in zijn nieuwe boek dat je via zijn website kunt bestellen.

Dit recept is afkomstig uit het boek Chef met lef (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff).

Dit is wat de meest succesvolle mensen doen voordat ze gaan ontbijten

Reageer op artikel:
Van dit rijkgevulde bananenbrood van Chef met Lef worden jij én je kids dolgelukkig
Sluiten