Janne Vogel
Janne Vogel Kids 6 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

5 tips om de band tussen je kinderen te versterken

Je voelt je als ouder het allergelukkigst wanneer je je kinderen lief ziet doen tegen elkaar. Jammer genoeg kun je nooit lang van de überschattige momenten genieten, omdat ze vijf minuten later vaak alweer plaats maken voor een ruzie. Balen.

De band tussen je kinderen is een ingewikkelde, maar zeker de moeite waard om te versterken. Dankzij de volgende vijf tips bouwen je kinderen samen een goede relatie op (en nee, die krijgen ze niet door geen ruzie meer te maken).

1. Zorg dat ze niets tekort komen

Kinderen maken meestal geen ruzie omdat ze een probleem hebben met elkaar. Ze maken ruzie om de beperkte middelen die ze moeten delen. En jep, een van de ‘middelen’ die ze het liefst niet delen, ben jij. Hoe meer liefde en aandacht ze van jou krijgen, hoe kleiner de kans is dat dingen uitlopen op een ruzie. Probeer één op één tijd door te brengen met je kids, zodat er geen rivaliteit ontstaat.

De druk op ouders is ontzettend hoog, maar het is belangrijk om te onthouden dat het aan jou is om je kind te geven wat hij nodig heeft. Dit hoef je niet alleen te doen; vraag om hulp van je partner, familieleden, vriendinnen en leraren. It takes a village.

2. Geef het goede voorbeeld

Je kinderen zullen jou ongetwijfeld nadoen. Wat je laat zien heeft een stuk meer invloed dan wat je ze vertelt. Als je vaak boos wordt op hen of op je partner, zullen je kinderen ook vaker boos doen tegen elkaar.

Veel ouders proberen hun nieuwe baby niet te veel liefde te geven waar hun oudere kind bij is om zijn gevoelens te beschermen. Werkt niet, want kinderen voelen meteen wanneer je niet helemaal eerlijk bent. Laat dus gewoon zien dat je houdt van het nieuwe kindje, maar probeer je oudste er wel bij te betrekken. Als je vertelt hoe veel je van hem én zijn nieuwe zusje houdt – bijvoorbeeld – , zal hij de lieve zinnetjes in de loop van de tijd gaan herhalen.

LEES OOK: Waarom het juist goed is om broertjes en zusjes met elkaar te laten ruziën

3. Stel wat grondregels

Grenzen zijn essentieel voor het welzijn van de mens; vooral kinderen functioneren goed als er duidelijke grenzen zijn. Stel thuis bijvoorbeeld twee duidelijke regels in: niet slaan en niet grijpen. Je kinderen moeten wachten tot zij met het speelgoed in kwestie mogen spelen.

Door duidelijke, fysieke regels te stellen, leg je verder geen druk op het lief zijn voor elkaar. Je kids mogen zelf bepalen of ze samen spelen of niet en het is hun recht om te houden van wie ze willen. Verwacht niet van je kinderen dat ze dol op elkaar zijn.

4. Probeer niet te straffen of schelden

Je kinderen zijn hoogstwaarschijnlijk nog jong, dus de bovenstaande regels zullen af en toe gebroken worden. Als een van je kinderen de ander slaat, is het belangrijk om niet boos te worden op de ‘dader’, maar je over het slachtoffer te ontfermen. In veel gevallen misdragen kinderen zich namelijk om aandacht te krijgen. Wanneer ze zien dat juist het slachtoffer de aandacht krijgt, realiseren ze zich dat slaan hen het tegenovergestelde geeft van wat ze willen: meer aandacht voor hun broertje/zusje, in plaats van andersom. Het slaan zal zo vanzelf minder worden.

5. Speel verslaggever en tolk

Dit klinkt misschien een béétje vreemd, maar het werkt, geloof ons. Stel je voor, je kinderen maken ruzie om een speelgoedje. Kies geen kanten, maar beschrijf wat je ziet gebeuren als een sportverslaggever. Als je daarbij kiest voor een vertaling van hun gedrag (beschrijft wat ze proberen te zeggen), werkt deze techniek nog beter. Zeker als je kinderen verbaal zelf nog niet heel sterk zijn. Je laat je kids op deze manier inzien waar ze mee bezig zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 tips om de band tussen je kinderen te versterken
Sluiten