Redactie
Redactie Kids 25 feb 2015

Bang voor een pinda-allergie? Eet (meer) pindakaas!

Een boterham met pindakaas. Wie is er niet groot mee geworden? Nou, groot word je er niet altijd van, maar wel allergievrij, aldus Britse onderzoekers.

‘Pas op met pinda’s, je kind zou er wel eens allergisch voor kunnen zijn!’ Hoewel dat laatste uiteindelijk altijd waar zou kunnen zijn, moet je dat eerste vooral niet doen. Zo wijst het team van Britse onderzoekers uit in de New England Journal of Medicine.

Explosie

Pinda-allergie komt de laatste tijd steeds vaker voor. Hier en daar valt zelfs het woord ‘explosie’ als het om het aantal mensen met deze allergie gaat. In de westerse landen is de afgelopen tien jaar sprake van een verdubbeling.

Hoewel de allergie in een groot deel van de gevallen al op jonge leeftijd begint, kan hij zich ook op latere leeftijd laten zien. Een pinda-allergie gaat vaak gepaard met een notenallergie.

Onderzoek

De Britse onderzoekers, afkomstig van het King’s College in Londen, wilden achterhalen welke voeding en voedingspatronen de kans op een pinda-allergie zouden vergroten. De testgroep bestond uit 640 kinderen tussen de 4 en 11 maanden met een verhoogde kans op een pinda-allergie.

Deze verhoogde kans werd veroorzaakt doordat de kinderen leden aan eczeem (waardoor hele kleine pindadeeltjes de huid binnen kunnen dringen) en/of doordat de proefkonijnen allergisch waren voor eieren. De kinderen werden tot hun vijfde levensjaar gevolgd en hun voeding gemonitord. Een deel van de groep kreeg die eerste vijf jaar nooit een pinda; het andere deel at juist heel regelmatig een boterham met pindakaas of een handje (versnipperde) pinda’s, of allebei.

Kennen jullie deze nog?

Voor pinda’s, door pinda’s

Een ogenschijnlijk simpel onderzoek met een verrassende uitkomst: tegen de tijd dat de kinderen 5 jaar oud waren, bleek slechts 1 procent van de kinderen die consequent pinda’s aten, een allergie ontwikkeld te hebben. In de andere groep – zij die nooit pinda’s aten – lag het aantal kinderen dat allergisch of (over)gevoelig voor pinda’s is op maar liefst 17,5 procent.

Opmerkelijk advies

Kortom: de onderzoekers zien niet de noodzaak om voorzichtig te zijn als je (kleine) kinderen pinda’s of pindakaas geeft. Sterker nog: wat hen betreft geef je een baby – zodra hij vast voedsel kan eten – een boterham met pindakaas. Opmerkelijk, aangezien kinderartsen en specialisten al jarenlang het tegendeel beweren en ouders eerder aanraden om pinda’s uit het kindermenu te weren. ‘En dat’, zegt hoofdonderzoeker Gideon Lack, ‘is nou juist dé oorzaak van de toename van het aantal pinda-allergieën’.

NB. Veiligheidstechnisch is het verstandig om kinderen onder de vijf jaar geen (hele) pinda’s te geven.

Lees hier waarom pinda’s ook heel goed zijn voor de concentratie!

Reageer op artikel:
Bang voor een pinda-allergie? Eet (meer) pindakaas!
Sluiten