Marlies Jansen
Marlies Jansen Body 22 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Bang voor seks na de zwangerschap? 5x dingen die je móet weten

‘Seks? Was dat niet iets uit een ander leven?’ Het kan even duren voordat je daar na de bevalling weer zin hebt. Naast moeheid is angst voor pijn één van de belangrijkste obstakels. Wat nu?

Officieel mag je ‘pas’ zes weken na de bevalling weer vrijen, omdat dan de baarmoedermond weer is gesloten en de kans op infecties geweken. Maar hállo zeg. Hoeveel vrouwen dénken er dan alweer aan? Gebroken nachten, tepelkloven, melk producerende borsten als pornomeloenen, een wiegje met een pruttelend baby’tje naast je bed, je leven dat compleet anders is: het is volkomen logisch dat je even andere prioriteiten hebt.

Seks na een bevalling

En oh, die hechtingen, shit. Die zullen inmiddels wel opgelost zijn, maar de herinnering aan de verloskundige die uren zat te borduren om herstelwerkzaamheden te verrichten, ben je nog lang niet vergeten. Net zo min als de pijn op het moment waarop je je prachtige kind met een ferme perswee lanceerde. Seks? Doei!

Maar ondertussen verlang je er misschien wel naar. Of mis de intimiteit met je liefje. Of voel je je schuldig naar hem toe, omdat je voorlopig echt niet aan seks wilt denken. Daarom: de drie dingen die je moet weten.

Pijn

Zeker na een flinke knip of (totaal)ruptuur kun je er als een berg tegenop zien. Niet onterecht, want het kan heel goed zijn dat het littekenweefsel strak aanvoelt. Dat is normaal, in het begin ís het stug en verkrampt. Het littekenweefsel moet zich nog vormen en soepeler worden. Een halfjaar is niks voor herstel, dus geef jezelf de tijd.

Forceer niets

Forceer in elk geval niets, dan ben je namelijk verder van huis. Als je een paar keer pijn hebt gehad tijdens de seks, ben je de volgende keer namelijk op je hoede. Dan heb je misschien minder zin of word je minder opgewonden en vochtig. Of je spant uit angst onbewust je bekkenbodemspieren aan, waardoor vrijen pijnlijk wordt én je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Zonde!

Niet vochtig genoeg

Vrijen kan ook pijnlijk zijn om de simpele reden dat je nog niet vochtig genoeg bent. Daar zijn verschillende oorzaken voor.
• De eerste: hormonen! Je hormoonhuishouding staat nog op z’n kop, dus verwacht niet dat je in no time klaar voor actie bent zoals vroeger. Zeker wanneer je borstvoeding geeft: het hormoon prolactine bevordert de melkproductie, maar remt ook de opwinding.
• En dan de tweede droogtefactor: je bent er niet bij met je hoofd. Omdat je wordt afgeleid door je eigen gedachten (‘ademt de baby nog?’) of door gepruttel uit de babyfoon (Hij ademt nog!). Of door stress, omdat je zo graag wil dat het goedkomt met die seks: ‘Het moet lukken!’. Inderdaad: van moeten raak je ook niet bijster opgewonden.

Ook hij staat niet meteen te trappelen

Nou ja: lang niet alle mannen in elk geval. Oók zijn leven is rigoureus veranderd, en ook hij is moe. Oók hij heeft een kind gekregen, jullie hebben samen een wondertje op de wereld gezet. Dus til niet te zwaar aan wel/geen seks. De zin komt vanzelf weer als je je eigen leven weer langzaam op z’n plek valt.

Een paar praktische tips voor je aan de slag gaat:

• Stel je verwachtingen bij en bespreek je angsten met je partner. Leg de lat niet hoog en spreek bijvoorbeeld af dat penetratie geen vereiste is. Zoenen, strelen of masseren is ook lekker!
• Verwacht geen vluggertje, je lichaam heeft meer tijd nodig om opgewonden te raken. Gebruik eventueel glijmiddel om een handje te helpen.
• Mocht het goed gaan, weet dan dat klaarkomen anders aan kan voelen dan voor je zwangerschap. Je baarmoeder trekt tijdens een orgasme samen, en is na de bevalling nog erg gevoelig. Klaarkomen kan daarom pijn doen of zelfs op een wee lijken.

10x dit vertelt niemand je over seks na de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme