Redactie
Redactie Gezondheid 5 sep 2017

Stop met bangmakerij van de oudere moeder, zegt deze verloskundige

Dokters en verloskundigen moeten ophouden met vrouwen bang maken over risico’s die oudere moeders lopen. Dat is de boodschap die professor Cathy Warwick, een van de meest bekende Britse verloskundigen, de wereld inslingert.

Pak ‘m beet vijftig jaar geleden was het een vrij gangbaar plaatje dat meisjes vanuit huis trouwden en niet lang daarna zwanger werden. Gemiddeld krijgen vrouwen hun eerste kind vandaag de dag vijf jaar later dan in de jaren ’70: van rond de 23,5 naar bijna 29 jaar. In Nederland is de leeftijd nog hoger. Met dank aan een flinke dosis emancipatie en de wens van vrouwen om naast moeder te worden, er ook een carrière op na te willen houden.

Oudere moeder van 40+

Dokters en wetenschappers kunnen het niet nalaten te benadrukken dat die keuze wel met ‘gevaren’ komt. Dat de kans op een zwangerschap na je 35ste in rap tempo afneemt, is als opvatting gemeengoed geworden, evenals dat er een grotere kans is op afwijkingen bij een baby. Ruim 20 jaar geleden waren in Engeland nog geen vijf procent van de moeders ouder dan 40 toen ze een kind kregen. Let wel: dat hoeft niet per se haar eerste kind te zijn. Vandaag de dag zijn bijna 15 procent van de Britse vrouwen ouder dan 40 als ze (nog) een kind krijgen – dat is bijna een verdriedubbeling! Juist deze oudere moeders worden door dokters vaak gewaarschuwd voor de grotere kans op complicaties en mogelijke aangeboren afwijkingen.

Risico’s flink overdreven

Professor Warwick, directeur van het Engelse Royal College of Midwives, gaat daar fel tegenin. Volgens haar worden problemen die gekoppeld worden aan leeftijd flink overdreven. ‘Als je een gezonde vrouw van 42 of 45 bent, is het grotere risico waarvoor gewaarschuwd wordt, verwaarloosbaar.’ Ik snap niet waarom de leeftijd zo’n grote rol speelt en waarom vrouwen er de hele tijd expliciet bang voor gemaakt moeten worden,’ aldus Cathy. Haar uitspraken doen veel stof opwaaien in Groot-Brittannië, zowel onder voor- als tegenstanders.

Nuance

Toch is een nuance wel op z’n plaats. Er zijn namelijk wel onderzoeken en cijfers die Cathy’s claim tegenspreken. Zo is de kans op een baby met het syndroom van Down wel degelijk aanzienlijk groter als de moeder 40 jaar of ouder is (acht keer zo groot), evenals de kans op een doodgeboorte.

Ook steeds meer ‘oude’ vaders

Leuk weetje: vaders worden (ook) steeds later vader. Veertig jaar geleden lag de gemiddelde leeftijd van een vader rond de 29,4 jaar – die is anno nu opgeschroefd naar 33. Ongeveer 15 procent van de Britse kinderen heeft een vader die 40 jaar of ouder is.

Mooi: Dit stel probeerde 17 jaar zwanger te worden en kreeg uiteindelijk een zesling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Daily Mail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Stop met bangmakerij van de oudere moeder, zegt deze verloskundige
Sluiten