Anke Meijer
Anke Meijer Verhalen 15 mrt 2017

BBC Dad vertelt zijn verhaal over het ontstaan van dé internethit van 2017

Afgelopen week scoorde Robert Kelly, aka BBC Dad, en Zuid-Korea-correspondent samen met zijn hele gezin een gigantische joekel van een internethit toen zijn kinderen een interview met de BBC kwamen verstoren. En nu krijgen we het hele verhaal van hemzelf in geuren en kleuren.

‘Is dit het soort ding dat ‘viral’ gaat en raar wordt?’ twitterde BBC’s Zuid-Korea-correspondent Robert E Kelly nog toen zijn opdrachtgever hem vroeg of het door zijn kinderen verstoorde interview gedeeld mocht worden. Amper één week later hoort Kelly, tegenwoordig beter bekend als BBC Dad, in het rijtje ‘Chewbacca Mask Lady’, ‘Charlie Bit My Finger’ en ‘Sneezing Baby Panda’. Want de video waarin zijn twee kinderen als enorme bazen het bloedserieuze interview van hun vader verstoren, ging niet zomaar viral, het werd een wereldwijde hit – compleet met backlash én parodieën, zoals dat hoort bij een internethit.

LEES OOK: Ken je deze internethit nog van de autogesprekken tussen een gay papa en zijn zoon?

Na een paar dagen complete radiostilte, kwamen Robert Kelly, zijn vrouw Kim Jung-A (dus níet de nanny) en hun twee kinderen Marion (4 jaar) en James (8 maanden) dinsdag eindelijk met hun echte verhaal naar buiten, via de Wall Street Journal.

Nieuwsgierige aagjes

Kelly, een Oost-Azië expert, geeft regelmatig live interviews vanuit de werkkamer/logeerkamer in hun appartement in Busan. Iets dat ‘meestal’ vlekkeloos verloopt. Hij trekt een colbertje bovenop zijn spijkerbroek en sloffen aan, doet een stropdas om en is klaar voor de wereldpers. Omdat de Zuid-Koreaanse president was afgezet, stond Kelly vrijdag al de hele dag vanachter zijn computer verschillende media te woord.

Dochter Marion, hyper van een feestje, zag haar vader op tv en besloot hem op te zoeken

De familie had pizza besteld. Op het moment dat hij de BBC live sprak, was zijn vrouw in de woonkamer het interview van de tv met haar telefoon aan het opnemen. Dochter Marion, nog hyper van een feestje op school eerder die dag, zag haar vader op de tv, herkende de achtergrond en besloot hem op te zoeken. Haar broertje James volgde haar in zijn baby-walker. Kim vond het prima aangezien Kelly, ervaren ouder als hij is, zijn deur meestal zorgvuldig op slot doet. Alleen was hij dat deze ene keer vergeten.

Enter dochter Marion met een van de beste loopjes die we ooit hebben gezien.

In de hoop dat de BBC naar andere beelden zou overschakelen, of zijn dochter uit het beeld zou snijden, bleef Kelly dapper doorpraten, onderwijl zijn dochter zacht doch dwingend wegduwend. Toen vervolgens ook zoon James (als een BAAS) kwam binnenrollen, wist de expert dat het gedaan was met zijn interview. Zijn vrouw, nog steeds met haar telefoon in de hand, zag het tot haar grote schrik met vertraging op tv gebeuren. ‘Meestal komen ze terug wanneer ze voor een dichte deur staan’, zegt Kelly tegen de Wall Street Journal. ‘Maar dit keer niet. En toen zag ik dat de deur open was. Chaos.’

Backlash

Het briljante stukje tv, waar een Youtube video van gemaakt is, is ondertussen alles bij elkaar al 86 miljoen keer bekeken, en de reacties zijn voornamelijk positief.

Er zijn parodieën gemaakt, zelfs door Trevor Noahs The Daily Show. Maar er was ook de backlash die hoort bij een viral video. Zo had je de mensen op Twitter die vonden dat de vader het meisje te hardhandig had weggeduwd (ooit een 4-jarige geprobeerd van een scherm weg te krijgen?). En vond iemand het zelfs het schoolvoorbeeld van het patriarchaat (‘als een vrouw haar kind zo had weggeduwd, hadden we niet gehuild van het lachen maar gediscussieerd of ze een vreselijke moeder is‘). Meer terecht is de kritiek op de vele media en mensen die het filmpje deelden met de aanname dat de vrouw die de kinderen uit de kamer trok de nanny was, enkel omdat zij van Aziatische afkomst is en hij blank.

Als je het terugkijkt, zie je dat ik moeite heb mijn lach in te houden

Kelly, die zijn telefoon vrijdag zag exploderen en hem vervolgens wijselijk een paar dagen op vliegtuigmodus zette, zegt voornamelijk positieve reacties te hebben ontvangen. Hij vindt de video zelf grappig en erg schattig. ‘Als je het terugkijkt, zie je dat ik moeite heb mijn lach in te houden’, zei hij tegen de WSJ. ‘Ik maakte een kleine fout waardoor mijn familieleden YouTube-sterren zijn. Het is absurd.’

Bekijk de video van Robert Kelly en zijn gezin hier.

Reageer op artikel:
BBC Dad vertelt zijn verhaal over het ontstaan van dé internethit van 2017
Sluiten