Eva Dusch
Eva Dusch Beauty 16 okt 2015

Beauty-alert! Hoeven we straks nooit meer shampoo te gebruiken?

Handen omhoog voor degene die haar haar meer dan drie keer per week wast. En nu de handen omhoog voor degenen die graag zouden willen minderen maar dit niet aandurven (hallo vette coupe!). Geen nood aan de man, een shampoo-loos bestaan wordt steeds reëler. Zo bewijzen ook deze producten.

Als we de haargoden mogen geloven bestaat er over een paar jaar geen shampoo meer, kunnen we de wasbeurten drastisch terugschroeven en zijn de meeste producten natuurlijk en navulbaar. Op naar een schonere en betere wereld. Er is zelfs een heuse ‘no poo’ beweging gaande, waarin wordt geopperd voor minder shampoo. De Françaises zwéren zelfs bij zo min mogelijk wasbeurten, want zo zit je haar namelijk precies zo je-ne-sais-quoi als jij wilt. Maak je maar op voor minder schuimparty’s en meer van deze shampoovervangers.

[STAP stap=”1″]

Cleansing conditioner

Stonden we eerst nog te stuiteren om de komst van de droogshampoo, inmiddels zijn we alweer een stap verder en staat de cleansing shampoo volop in de schijnwerpers. Wat is het? Een kruising tussen shampoo en conditioner. Nee, niet die ene shampoo en conditioner-in-1 die al twintig jaar bestaat, maar wel een oud en klassiek trucje om je haar te ‘ontvetten’. Deze is écht bedoeld om je haar te reinigen zonder enige vorm van shampoo te gebruiken en het slaat een brug tussen wassen en hydraten. Het wordt veelal gebruikt door vrouwen met vettig of ontploft afro-haar, maar je kunt het dus ook als wapen inzetten tegen haar dat snel vet wordt. Breng wat van het goedje aan op je handdoekdroge haar en kam het vervolgens onder de douche weer uit.

[STAP stap=”2″]

De anti-shampoo

Een term die de wereld is ingeslingerd door internationaal haarexpert Michael Gordon. De fijne vent zegt ons ook verder niks, maar zijn duurzame visie op shampoo-gebruik bevalt ons wel. Namelijk: less is more. Er zijn volgens hem teveel haarproducten op de markt die veelal overbodig zijn. Hoog tijd dus om dit terug te schroeven tot de meest essentiële producten. Dit is niet alleen beter voor je haar, maar ook voor milieu. Kies voor één goede shampoo vrij van sulfaten, parabenen en het liefst geheel gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals Aloe Vera, zodat je haar minder snel haar natuurlijke oliën verliest tijdens een wasbeurt. En minder producten in de badkamer leidt uiteindelijk ook tot minder plastic in de wereld.

[STAP stap=”3″]

Baking soda (zuiveringszout)

Het is een huis-tuin-en keukenrecept van heb ik jou daar, maar blijkbaar werkt het als een trein. Zoals de naam al zegt, werkt het zuiverend máár zonder invloed te hebben op de natuurlijke PH-waarde van je je haardos. Kortom: je krijgt glanzender, minder vette en gezondere haren zonder schade aan te richten. Zo werkt het:
1. Vul een beker met één theelepel soda en water.
2. Smeer het mengseltje in je haar en masseer het goed in.
3. Drie minuten in laten trekken, uitwassen en you’re ready to go.

Let op: te vaak wassen met soda is overigens weer heel slecht.

[STAP stap=”4″]

Eieren

Je kunt er om lachen of huilen, maar het schijnt dus echt te werken. Roer een heel ei kapot in een beker en smeer het slijmerige goedje vervolgens langzaam uit over je haar en masseer het goed. Laat een paar minuten trekken en spoel het vervolgens goed uit onder een koude(!) douche.

[STAP stap=”5″]

Maak je eigen shampoo

Mix een kwart liter water, kokosmelk, castille zeep (verkrijgbaar bij de reformwinkel), vitamine E olie, amandelolie, olijfolie en andere essentiële oliën die je lekker vindt.

Wil je de overstap maken naar minder wassen? Dit zijn handige tussentijdse oplossingen:

[STAP stap=”6″]

Droogshampoo

Daar is het natuurlijk voor uitgevonden. Een beetje droogshampoo doet je haar minder vet lijken en aanvoelen en geeft je daardoor meer tijd tussen de wasbeurten door. Zo word je haar op de lange duur minder snel vet.

[STAP stap=”7″]

Old school talkpoeder

Als je het op grootmoeders manier wil aanpakken, ga dan voor babypoeder in plaats van droogshampoo. Breng een beetje aan op de haarwortels en wrijf het er langzaam in. Heb je donker haar en laat het poeder een wittige laag achter? Gebruik dan wat bronzer op je haarwortels of mix het poeder met wat cacao.

[STAP stap=”8″]

Blijf-er-van-af!

Waarschijnlijk de moeilijkste taak van alles. Want heb jij wel eens geteld hoevaak jij even met je handen door je haar gaat? Het zal je doen verbazen. Houd je haar zo ver mogelijk weg bij je handen of je gezicht. Dit laatste klinkt nogal gek en onmogelijk, maar ook je gezichtshuid produceert vetten die weer afgeven op je haar.

[STAP stap=”9″]

Niet te veel borstelen

Wanneer je je haar niet regelmatig borstelt, bouwen zich langzaam vetlaagjes op bovenop je hoofdhuid. Teveel borstelen daarentegen zorgt ervoor dat je hoofdhuid sneller geïrriteerd raakt en het stimuleert de olieproductie. Zoek dus de balans.

[STAP stap=”10″]

Gooi het omhoog

Een staart, knot of vlecht doet al wonderen. Wanneer je haar vast zit, loop je er veel minder aan te frunniken. Of draag een leuke hoed, ook nog eens lekker warm in de winter.

DIY: 4 knappe kapsels voor je dochter>

Reageer op artikel:
Beauty-alert! Hoeven we straks nooit meer shampoo te gebruiken?
Sluiten