Redactie
Redactie Kids 25 okt 2014

Bedankt pap/mam! Wat werd jou vroeger wijsgemaakt?

We kennen ze wel, die uitspraken die je ouders vroeger zeiden en die je misschien nu zelf vertelt. Uitspraken waarmee we als kind gerust werden gesteld, maar die eigenlijk leugens zijn. In het Engels is daar een mooie term voor: white lie, in het Nederlands spreken we van een leugentje om bestwil.

Het volwassen bestaan brengt heel wat verassingen en ontdekkingen met zich mee. Je komt er steeds meer achter dat je ouders echt het beste met je voorhadden, dat ze je op je gemak wilde stellen en natuurlijk ook gerust. Je luisterde naar ze, je geloofde ze, maar ze dwongen met sommige uitspraken ook gezag af. Er zaten leugens om bestwil tussen, waarvan je nu helaas beter weet.

1. Als je nou je tand onder je kussen legt, dan komt de tandenfee langs

De tandenfee was plots veranderd in je moeder. Gelukkig lag er wel altijd iets onder je kussen.

2. Het maakt niet uit wat andere mensen over je denken

Het zou inderdaad niet moeten uitmaken, maar toch. Natuurlijk is een oordeel vellen op het eerste gezicht niet netjes, maar wat nou als je echt iets stoms hebt gedaan en mensen vormen daar een mening over? Het zijn toch vaak mensen waar je om geeft, dus het maakt wel degelijk uit.

3. Alles gebeurt met een reden

Dit is een lastige. Immers, je kan hier dagen over filosoferen. Waarom ging die lievelinsgtante dan plots dood? Waarom leefde je hamster maar 2 dagen? Waarom is er zoveel ellende op de wereld? Nee, ‘het lot’ is soms ietwat ver gezocht.

4. Als het meant to be is, gebeurt het ook

Een instinker, maar wel een hele geruststellende. Daarom geloven wij ‘m nog steeds.

5. Er woont een kabouter in de kabouterboom

En elke keer maakte je tekeningen, briefjes en knutselwerken speciaal voor hém: de hoofdkabouter in de boom. Eigenlijk weet je gewoon zeker dat ‘ie daar leefde. Zelfs nu je er met je eigen kinderen langsloopt zeg je ‘m stiekem gedag. In je gedachten.

6. Je beseft pas wat je hebt, als het eenmaal verdwenen is

Het is er een uit de categorie: je moet blij zijn met wat je hebt. Tuurlijk, is ook. Maar soms wil je van iets af. Het kan een persoon zijn, een eigendom of een herinnering. Het betekent dus niet per definitie dat je een foute beslissing hebt gemaakt, als je er afscheid van hebt genomen.

7. Alleen als je alle korstjes opeet, kun je fluiten

Goed nieuws: het is nog waar ook! Door op wat taaiere dingen te kauwen, ontwikkel je je kaken en mondspieren die nodig zijn om te leren fluiten. Dit is dus geen leugen.

8. Het beste moet nog komen

Deze uitspraak is ergens heel fijn. Vooral geruststellend als je in een vervelende periode verkeerde en je vader sloeg een arm om je heen. Toch is er niets mis met het feit dat je de waarheid onder ogen moet komen. Ouders moeten beseffen dat ook negatieve situaties horen bij het ouder worden.

9. Geduld is een schone zaak

Wie rustig afwacht, wordt beloond. Tja, want dan komt het wel goed. Alleen soms heb je echt zin en tijd om te wachten. Sterker nog, je hebt lang genoeg gewacht! Je wil dat dingen opschieten, dat ze nu gebeuren op jouw manier. Maar goed, als we dan weer terugdenken aan deze uitspraak, worden we ergens ook best rustig.

10. Beoordeel een boek niet om zijn kaft

Dit is niet in alle gevallen waar. Soms zijn mensen of situaties wel écht stom.

11. Als het voorbestemd is, dan komen jullie wel weer bij elkaar

Dit wíl je gewoon geloven.

12. Geld maakt niet gelukkig

Tuurlijk kun je gelukkig zijn zonder die 5 nullen op je bankrekening, maar voor niets gaat de zon op. Voor bijna alles in het leven is geld nodig en ja, je maakt er heel veel mensen ook heel blij mee.

13. Ik heb ogen in m’n rug, dus ik zie alles

Dus, of we maar gelijk even wilden stoppen met geheimzinnig gedrag. Want mama had alles in de smiezen.

14. Van spinazie word je ijzersterk

Het is de schuld van Popeye. Alleen kregen wij, tot onze grote spijt, toch echt geen spierballen. Om echt sterkt te worden, moet je eiwitten eten. Spinazie bevat wel eiwit, maar niet zoveel als vis of vlees. Ook nitraat laat je spieren groeien. Zit overigens ook in spinazie, maar ook gewoon in bietjes of een salade.

15. Als je ‘s nachts om 12 uur scheel kijkt in de spiegel, blijven je ogen scheel staan

We geloofden dit natuurlijk niet en vonden dat mama niet zo gek moest doen. Maar omdat zij het zei, geloofden we het ergens toch wel. Diep van binnen.

16. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden

Echt zo niet waar. Het effect van harsen kan prima worden bereikt met een wegwerpscheermes, een workout van een uur hoeft niet per se killing te zijn en loafers op z’n tijd zijn een prima alternatief voor goedgehakte voeten.

17. Nee, er zitten geen groenten in de spaghettisaus

Maar de tomaten in de saus, dat waren geen groenten. Toch?

18. De baby is door de ooievaar gebracht

Waarom zeggen ouders dit eigenlijk?

19. Heb je ooit weleens een konijn met een bril gezien?

Nee, dus eet je wortels op. Daar krijg je goede ogen van!

20. Oma woont nu op een wolk

Een mooi gedachte en ach, misschien is het ook wel zo.

21. Als je nou heel lief bent, dan hoort Sinterklaas dat ook

En dan krijg je wat er op je wensenlijst staat. Echt. Het is misschien wel de meest ongezouten vorm van chantage, maar eerlijk is eerlijk, het werkt wel.

Reageer op artikel:
Bedankt pap/mam! Wat werd jou vroeger wijsgemaakt?
Sluiten