Renée
Renée Algemeen 19 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit leeft er in je bed als je je beddengoed niet vaak genoeg wast

We hebben het al eens geschreven: eens per week je beddengoed wassen is schijnbaar de norm. Dat doen we netjes omdat een professor aan de Universiteit van New York dat zei. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je niet trouw je beddengoed iedere 7 dagen verwisselt? Of als je je beddengoed niet heet genoeg wast? Hint: het klinkt nogal ranzig.

Beddengoed wassen

We zijn er niet vies van om een kind met modderschoenen in huis te halen. Of om onze kinderen uit de zandbak te halen, inclusief zand dat overal zit (hallo, bacteriën onder de nagels). Dat hoort er nu eenmaal bij en we maken het met liefde weer schoon. Maar waar je waarschijnlijk niet bij stil staat is wat er met je bed gebeurt als je beddengoed wassen er even bij in schiet.

RTL Nieuws vroeg aan microbioloog Jasper Buikx van ARTIS-Micropia wat er eigenlijk in je beddengoed leeft als je het niet op tijd verschoont. Volgens Jasper leven er lichaamseigen microben tussen de lakens. Lichaamseigen-watte? Het zijn schijnbaar huidbacteriën en andere microben die je overdag meedraagt en ‘s nachts in je bed legt. Conclusie: mede daarom is regelmatig je beddengoed wassen aan te raden.

LEES OOK: 9 alledaagse dingen waarvan je niet wist dat ze slecht zijn voor je gezondheid

Heet wassen

Oké, je beddengoed wassen doe je dus netjes één keer per week. Maar hoe heet moet je het dan eigenlijk wassen? Jasper: ‘Het is verstandig om je beddengoed wat warmer te wassen dan je kleding. Het hangt natuurlijk ook van de stof af, maar zelf was ik bijvoorbeeld theedoeken altijd op 90 graden.’ Het heeft volgens hem geen zin om het op 30 graden te wassen, omdat bacteriën op de huid daar goed tegen kunnen.

Vergeet daarnaast niet om twee keer per jaar je kussen te wassen en om het jaar een nieuw exemplaar aan te schaffen. Je wordt niet snel ziek van de microben, maar de kans bestaat wel dat er een ziekteverwekker tussenzit en je wel degelijk ziek wordt als je immuunsysteem niet je-van-het is. Ook daar is een oplossing voor: je beddengoed wassen. Als je ziek bent is het aan te raden om het nog vaker dan eens per week te doen.

Schiet het er toch bij in? Het is handig om een vaste dag met jezelf af te spreken om de bedden te verschonen. Zo vergeet je het minder snel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme