Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kids 15 nov 2019

Bedplassen: de 4 verschillende vormen van kinder-incontinentie

Elke ouder krijgt er mee te maken: bedplassen. Kleine kinderen hebben vaak moeite met het ophouden van hun urine. Maar minder mensen kennen de verschillende vormen van kinder-incontinentie.

In dit artikel behandelen we de verschillende vormen van bedplassen. Het is belangrijk om het onderscheid hiertussen te weten, om je kind op de juiste manier te kunnen helpen.

Wat is bedplassen?

Kinder-incontinentie is een manier om kinderen te beschrijven die geen controle hebben over hun blaas of stoelgang. Dit kan resulteren in bedplassen. Kinderen liggen een groot deel van de dag in bed, zonder plaspauzes tussendoor. Ongelukjes liggen daarom op de loer.

Zodra kleine kinderen zindelijk worden, zullen er nog regelmatig ongelukjes gebeuren. Dat is niet erg. Als je kind na de leeftijd van 6 jaar nog steeds regelmatig in bed plast, is het verstandig om hier een huisarts van op de hoogte te brengen.

Lees ook: 5 mythes over bedplassen die voorgoed de wereld uit moeten

Verschillende vormen van kinder-incontinentie

Hoewel het gevolg van kinder-incontinentie altijd hetzelfde is, namelijk een nat bed of natte broek, zijn er meerdere oorzaken bekend:

1. Over-actieve blaas

Kinderen met een over-actieve blaas hebben vaker het gevoel te moeten plassen. Hierdoor zullen ze ook vaker ‘s nachts plassen, als ze tussentijds niet naar het toilet gaan.

2. Dysfunctional voiding (DV)

Er is sprake van DV als spieren rondom de blaas onvrijwillig samentrekken, waardoor het voor een kind moeilijker of onmogelijk wordt om te plassen. De blaas kan zich hierdoor niet (volledig) legen, terwijl het kind wel het gevoel heeft dat het moet plassen. Dit gaat niet zelden gepaard met obstipatie.

3. Luie blaas

Kinderen met een luie blaas krijgen pas een seintje dat ze naar het toilet moeten als de blaas zich helemaal heeft gevuld. Hierdoor wordt de drang om te plassen in een korte tijd opeens heel groot, waardoor er vaker ongelukjes gebeuren. Het is daarnaast ook lastiger om een luie blaas helemaal te legen. Er blijven dus vaker restjes urine achter.

4. Neurogene blaas

Er is sprake van een neurogene blaas als de blaas niet goed werkt door beschadiging van een gedeelte van het zenuwstelsel. Onderliggende ziektes of oorzaken zoals bv. een beroerte, Multiple Sclerose, de ziekte van Parkinson, een hernia, tumoren, spina bifida kunnen leiden tot afwijkingen van het zenuwstelsel en een neurogene blaas.

Soms kan het bedplassen van je kind toegeschreven worden aan een van de bovenstaande kenmerken. Een (huis)arts zal hiervoor eerst je kind onderzoeken, en dan een diagnose en behandelplan opstellen.
Maar er zijn ook andere factoren die er toe kunnen leiden dat je kind meer in in bed plast dan normaal.

Lees ook: Bedplassen: advies als je kind ouder dan 5 nog regelmatig in bed plast

Overige oorzaken van kinder-incontinentie

  • Stress
  • Een ontwikkelingsstoornis, stagnatie of achterstand
  • Een blaasontsteking
  • Je kind is te afgeleid en wil niet stoppen met spelen om op tijd naar het toilet te gaan
  • Constipatie, verstopping van de darmen

In dit artikel lees je 5 manieren om bedplassen zoveel mogelijk te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Bedplassen: de 4 verschillende vormen van kinder-incontinentie
Sluiten