Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 26 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze waarheid over bedplassen doet je ogen openen

Net als je denkt klaar te zijn met de zindelijkheidstraining, gebeuren er ongelukjes, vooral ‘s nachts. En dan iedere nacht. Minstens twee keer.

Wij geven je een paar goede adviezen over bedplassen en hoe je met je kind kan praten – het komt allemaal neer op deze ene fundamentele waarheid:

De waarheid

Je kunt niemand trainen om iets in zijn slaap te doen. Er is een biologisch proces dat uniek is per kind, waardoor ze een hormoon maken dat ‘s nachts het plasvolume onderdrukt, dat kan simpelweg niet getraind of ‘gefixt’ worden.

Het draait allemaal om het ADH

Het hormoon waardoor kinderen moeten bedplassen, wordt ADH (antidiuretisch hormoon) genoemd. De lichamen van kinderen maken het niet op een bepaald tijdstip, het gebeurt wanneer het gebeurt. Wanneer het brein van je kind besluit dat hormoon te maken, boem, is het alsof een schakelaar wordt omgedraaid.

Weg met het schuldgevoel

Dus bedplassen is niemand ‘zijn schuld’. Misschien heb je als moeder het gevoel dat bedplassen een ‘slecht teken’ is, alsof jij wat verkeerd hebt gedaan – maar dat is alleen maar omdat we cultureel gezien niet over de waarheid praten, zeggen experts.

Wat je nu kunt doen?

Het eerste wat je moet doen is je mindset veranderen. Bedplassen is dus niet iets wat je kind kan regelen – jij kunt het dus ook niet beheersen. Toch kun je als ouder zijnde dingen doen om het bedplassen minder belangrijk te maken. Consistentie en voorspelbaarheid kunnen goed zijn voor kinderen, ook als je kijkt naar bedplassen. Als je bepaald ondergoed of een matrasje toevoegt aan de routine, kan het helpen de stress te verminderen. Als ouders zijnde praat je dan namelijk niet elke keer over het ongelukje – het wordt onderdeel van de routine.

Zo praat je met je kinderen over bedplassen

Als ouders zijnde is het belangrijk om voor het slapen gaan te praten. Je kunt bijvoorbeeld vragen of je kind het leuk vindt om vlak voor het slapengaan een verhaal te lezen of dat hij liever nog even in bad gaat. Vind hij het leuk of oké om naar het potje te gaan voor het op bed gaan en is het misschien leuker om als aller laatste tanden te gaan poetsen? Wanneer trekken we het onderbroekje aan en welke pyjama is favoriet? Verplaats de aandacht rondom het slapengaan en je zult zien dat je kind er ook rustiger onder is.

Hoe pak jij bedplassen aan? Deel je tips en ervaringen met andere moeders op ons Mamaforum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme