Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 4 dec 2017

6 manieren waarop je een kind dat in bed plast kan helpen

Heb je eindelijk de potjestraining overleefd, blijkt je kind een bedplasser. Maar wist je dat dat pas bij kinderen die ouder zijn dan zeven jaar wordt gezien als een probleem? 

‘s Nachts je blaas onder controle houden, blijkt weer een compleet andere tak van sport dan op een potje plassen. Het kan zelfs best een paar jaar duren voordat ongelukjes ‘s nachts helemaal niet meer voor komen. Het goede nieuws is dat het probleem zich in de meeste gevallen vanzelf weer oplost. In de tussentijd zijn er verschillende strategieën om het bedplassen onder controle te houden.

1. Maak je geen zorgen

Bedplassen komt heel vaak voor. In Amerika gebeurt het 20% van de 5-jarigen en 10% van de 6-jarigen wel eens. De meeste kinderen groeien hier vanzelf weer overheen. Laat tot die tijd niet aan je kind merken dat het je frustreert. De beste reactie is om er vooral geen heisa van te maken en vooruitgang zoveel mogelijk aan te moedigen.

2. Elimineer triggers

Dat betekent geen cafeïne (zoals die grote mok warme chocolademelk) of suiker vlak voor bedtijd. Huisartsen raden af om kinderen voor bedtijd helemaal niet meer te laten drinken. Sterker nog: uitdroging kan het probleem alleen maar verergeren. Je kan wel je kind aanmoedigen eerder op de dag meer te drinken zodat het in de avond misschien minder dorstig is.

3. Moedig naar de wc gaan aan

Zorg ervoor dat je kind iedere paar uur een plaspauze houdt. Laat je kind ook vlak voor bedtijd naar de wc gaan en laat een nachtlampje branden zodat het ‘s nachts makkelijk de weg naar het toilet kan vinden.

4. Neem een waterbestendig matras

Het matras bedekken met plastic stopt zeker het probleem niet, maar maakt je nachten wel een stuk makkelijker. Leg ook een schone pyjama naar het bed om ‘s nachts snel om te kunnen kleden. Maak ‘s ochtends samen het bed opnieuw op. Niet als straf (dat is bij iedere bedplasser uit den boze), maar om je kind het gevoel te geven dat het meehelpt aan de situatie.

5. Controleer of je kind geconstipeerd is

Constipatie is een veel voorkomende reden van blaasproblemen. Volgens onderzoek is het bij 1 op de 3 jonge bedplassers de oorzaak. Zorg voor voldoende vocht en vezels als je vermoedt dat dit de oorzaak zou kunnen zijn – of ga ten rade bij de huisarts.

6. Neem een plaswekker

Een plaswekker wordt beschouwd als de effectiefste manier om ongelukjes te voorkomen, hoewel het weken of maanden kan duren voor het echt werkt. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, maar de meeste werken door een geluidje te maken wanneer het vocht in bed detecteert. Het idee is dat de onderbreking in slaap uiteindelijk het brein helpt de blaas te controleren. Als ouder is het belangrijk dat je het alarm hoort door in de buurt te slapen of een babyfoon in te zetten.

Wat een held: deze vader hoort dat zijn dochtertje op school in haar broek heeft geplast en doet dan dít. 

Pure Wow

Reageer op artikel:
6 manieren waarop je een kind dat in bed plast kan helpen
Sluiten