Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Algemeen 20 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo zorg je dat je kleine goed slaapt in de zomer

Je kleine laten slapen in de zomer – terwijl het nog licht buiten is, kan een uitdaging zijn. Gelukkig is dit een ‘probleem’ wat best makkelijk kan worden opgelost. Een goede routine zal helpen, maar waar begin je?

Kinderen houden van routines en hun lichaam is geconditioneerd om op bepaalde prikkels te reageren. Het herhalen van een consistente bedtijdroutine kan allerlei prikkels van buitenaf bestrijden, van licht dat door de zonwering glipt tot het geluid van andere kinderen die buiten spelen.

Trainen

We kunnen de hersenen trainen om steeds hetzelfde te doen met dezelfde signalen. Het consistent houden van die signalen maakt andere dingen zoals temperatuur, geluids- of lichtniveau minder belangrijker, stelt kinderarts Dr. Andy Bernstein. ‘Het belangrijkste voor slaap bij iedereen – kind of volwassene – is consistentie.’ Je dineert, je gaat een beetje spelen, tanden poetsen, een verhaaltje voorlezen… al die dingen geven het lichaam van je kleine aanwijzingen dat het tijd is om je klaar te maken om te gaan slapen.

LEES OOK: Heeft je kind last van nachtmerries? Zo schiet je te hulp

Routine

De volgende tips kunnen helpen om je kind in de zomer te kunnen laten slapen:
– Begin met slaaptraining met een baby in de winter, eindig de training met een leeftijd van 6 maanden zodat je kleintje een routine ontwikkelt
– Creëer een vals zonsondergang-uur door activiteiten in huis af te bouwen en langzaam gordijnen dicht te doen
– Schermen minstens een uur voor het slapengaan uitschakelen
– Houd je aan een vast ritueel, zodat je kleine weet waar hij aan toe is

Lichten dimmen

Zelfs als de kids uitgeput zijn en ze duidelijk een extra dutje nodig hebben, kunnen kleine dingen zoals licht hun bedtijd uitschakelen. Dat geeft je als ouders een extra verantwoordelijkheid om de signalen te versterken en zo iets van een overdekte zonsondergang te creëren. Je kunt daarentegen niet direct alle felle lichten dimmen, je moet een proces starten. Dat de schermen een uur voor bedtijd afgesloten worden is ook een belangrijk punt.

Gevoelige kinderen

Voor kinderen die wat gevoeliger zijn, kunnen ouders blackout-jaloezieën gebruiken voor het licht en de geluiden overstemmen met een rustgevend slaapliedje. Het begint al vroeg in kinderen hun leven met een gevestigde routine. Hoe eerder je als ouder begint met een slaaptraining, hoe succesvoller een kind is in het volgen van een routine.

LEES OOK: Komt je peuter niet goed in slaap? Zo speel je met bedtijd om het op te lossen

Bedtijd verschuiven

Als je al weet dat je kind er moeite mee gaat hebben of al heeft, zou je de bedtijd kunnen verschuiven. Begin met 15 minuten per dag. Je kind ineens een uur eerder naar bed sturen heeft namelijk geen zin. In de uren voor de normale bedtijd maken de hersenen een stofje aan waardoor je actiever wordt, om te voorkomen dat je voortijdig in slaap valt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme