Manon Sikkel
Manon Sikkel Kids 14 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Nog even over beeldschermtijd: zó haal je je kind weg bij die apparaten

Er is bijna geen kind meer in Nederland dat niet opgroeit met een scherm. Van televisie, computer of telefoon. Dat is goed, want daar leren ze een heleboel van. Maar weet ook wanneer je je kind er vandaan moet houden, want teveel schermen (vooral ‘s avonds) zijn niet per se goed voor de ontwikkeling en gezondheid van je kind.

Pasgeborenen op sociale media

Eén op de drie kinderen is binnen vierentwintig uur na de geboorte al op sociale media aanwezig. Van de tweejarigen heeft 92 procent een digitaal leven, zo blijkt uit Amerikaanse gegevens.

De American Academy of Pediatrics (AAP), de Amerikaanse vereniging van kinderartsen, heeft onlangs gemeld dat ze zich zorgen maakt over de keuzes die ouders op sociale media maken als het om hun pasgeborenen gaat.

Digitale identiteit

Volgens de artsen zijn ouders zich in hun blijdschap over hun baby niet bewust van het feit dat het openbaar maken van informatie en foto’s ook gedeeld kan worden en daarmee een eigen leven op het internet kan krijgen.

Ook heeft een kind op privacy en zeggenschap over zijn eigen digitale identiteit, en kan het zijn dat hij of zij later niet staat te juichen als collega’s zijn digitale babyfoto’s kunnen terugvinden. Verder adviseren ze dat ouders geen namen noemen wanneer ze online eventuele problemen met hun kind bespreken.

Ook zo verslaafd aan je telefoon? Zo hou je je telefoongebruik beter onder controle

Niet altijd geschikt materiaal

Een op de drie baby’s leert op de toetsen van een smartphone te drukken voor het leert lopen. Van de eenjarigen speelt een op de zeven kinderen minstens een uur met een smartphone of tablet.

Dat blijkt uit onderzoek van de Pediatric Academic Societies (PAS) in Amerika. De onderzoekers ontdekten dat kinderen van een half jaar al regelmatig een half uur achter een scherm zitten.

Must read: Opvoedkwestie: ‘Hoe reguleer ik beeldschermtijd, maar kom ik ook mijn kind tegemoet?’

Van de kinderen van nul tot twaalf maanden keek meer dan de helft regelmatig televisie. PAS zelf dringt er bij ouders op aan om kinderen jonger dan twee jaar zo veel mogelijk weg te houden bij computer, televisie, tablet of smartphone. Het aanbod van materiaal is volgens hen lang niet altijd geschikt voor zulke jonge kinderen.

Waarschuwing

Kinderen die achter een computer, tablet of smartphone zitten krijgen vaak van hun ouders een waarschuwing wanneer ze die moeten uitzetten.

Zoals: ‘Over vijf minuten gaat ie uit’. Nu blijkt dat die waarschuwing het uitzetten van het scherm alleen maar lastiger maakt. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Washington.

Hun proefpersonen – kinderen tussen de 1 en 5 jaar waren meer van streek wanneer ze een waarschuwing kregen, dan kinderen bij wie het scherm direct werd uitgezet.

‘Ineens’ geen wifi

De onderzoekers vroegen 28 gezinnen om twee weken lang in een logboek het gedrag van hun kinderen bij te houden. Daaruit bleek dat een waarschuwing van een paar minuten tot significant meer protest leidde.

Stoppen was makkelijker wanneer de schermtijd op vaste tijden plaatsvond en ouders het einde van een spelletje of film aangrepen om de schermtijd te beëindigen. Kinderen accepteerden het ook beter als er ‘ineens’ (zogenaamd) geen wifi meer was.

Overigens is er één ding waar je zelf veel invloed op hebt en dat is hoe veel tijd je zelf doorbrengt achter een scherm. Kinderen doen graag hun ouders na, dus leg je tablet of telefoon zo veel mogelijk weg wanneer je kind in de buurt is.

Onderzoek bewijst: kinderen die vaak naar beeldschermen kijken, slapen korter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nog even over beeldschermtijd: zó haal je je kind weg bij die apparaten
Sluiten