Eva Dusch
Eva Dusch Mind 12 nov 2015

Begint je leven pas écht na je dertigste? Dit zeggen onderzoekers…

Als jonge vrouw is je dertigste verjaardag een mijlpijl. Een ‘ding’. The big 3-0, oh lord. Na jaren ravotten en uitproberen is het nu prime time. Maar dit blijkt volgens nieuw onderzoek vooral een leuk sprookje te zijn.

Ons eigen beeld: vanaf je dertigste glijden al onze nutteloze onzekerheden pardoes van onze schouders, je bent (hopelijk) gesetteld met een leuke man die niet onder doet voor Fedja van Huêt, we geven steeds minder om wat anderen van ons vinden en onze spaarrekening begint nu tenminste echt ergens op te lijken. Kortom, je bent helemaal gelukkig. Het huidige beeld: Nou, toch niet. Zo blijkt uit dit onderzoek in het tijdschrift Social Psychological and Personality Science. Millenials trekken dit keer aan het kortste eind.

Het onderzoek

Voor het onderzoek is gekeken naar het ‘subjectieve welzijn’ van zo’n 1,3 miljoen Amerikanen tussen de 13 en 96 jaar oud en tussen de jaren 1970 en 2014. En daarin ontdekte onderzoeker Jean Twenge een opvallend patroon. Tót 2010 werden we steeds gelukkiger naarmate we ouder werden, maar in de afgelopen jaren is juist het tegenovergestelde aan de hand. Vooral dertigers schijnen beduidend minder gelukkig te zijn dan twintigers.

Om gelukkig te worden hebben we deze dingen níét nodig>

Reality check

Volgens Twenge is er nog geen concrete verklaring aan te wijzen, maar zou het goed te maken kunnen hebben met onze verwachtingen van het leven. Torenhoge verwachtingen leiden ongetwijfeld tot teleurstelling op latere leeftijd. Volgens haar krijgen veel eind-twintigers een heuse reality check wanneer ze inzien dat hun verwachtingen niet helemaal matchen met de realiteit.

Bron: tumblr

In dat geval kunnen we dus misschien maar beter die dromen (vergeet Fedja van Huêt dus maar weer), doelen, ambities en verwachtingen zo klein of laag mogelijk houden (hoewel dit nou juist zo leuk is) en je thirties beloven glorieuze jaren te worden.

Feest der herkenning of ben je het hier totaal niet mee eens? Praat mee op Facebook!

Slimme levensinvesteringen voor wanneer je de dertig aantikt>

Reageer op artikel:
Begint je leven pas écht na je dertigste? Dit zeggen onderzoekers…
Sluiten