Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 29 aug 2017

Vader deelt 10 belangrijke levenslessen die hij leerde nadat zijn zoontje overleed

Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind verliezen. Het overkwam vader Richard Pringle, een vader van drie kinderen uit Engeland. Hij verloor zijn zoontje Hughie doordat het jongetje een zeldzame hersenafwijking had. In een prachtig berichtje op Facebook vertelt Richard welke levenslessen hij leerde na de dood van zijn zoontje.

Overlijden van zoontje

Richard plaatste een prachtige foto van hem samen met Hughie op Facebook met daaronder de tien levenslessen die hij van het verlies van zijn kleine mannetje leerde. Die gaan door merg en been, maar zijn zó waar.

Moeder van overleden kindjes: ‘Iedereen rouwt anders’

10 belangrijke levenslessen volgens Richard:

  1. Je kunt nooit genoeg kussen en liefhebben.
  2. Je hebt altijd de tijd. Stop met de dingen waarmee je bezig bent en neem de tijd om met je kind te spelen. Al is het maar voor een minuutje. Niets is zo belangrijk dat het niet kan wachten.
  3. Maak zoveel mogelijk foto’s en filmpjes als je kunt van je kind. Op een dag kan het zomaar alles zijn wat je nog hebt.
  4. Geef geen geld uit, maar breng tijd samen door. Als je denkt dat het uitmaakt wat je uitgeeft, zit je verkeerd. Wat jij met je kind doet, doet ertoe. Maak samen een wandeling, zwem in de zee, bouw hutten en heb plezier. Dat is alles wat je kids willen. Ik kan me niet meer herinneren wat we voor Hughie gekocht hebben, alleen wat we samen gedaan hebben.
  5. Zing. Zing samen liedjes. Mijn gelukkigste herinneringen gaan over Hughie die op mijn schouders of naast me in de auto zit, terwijl we samen onze favoriete liedjes zingen. Herinneringen worden gecreëerd door muziek.
  6. Koester de simpelste dingen in het leven. De nachten, de bedtijden, verhaaltjes voorlezen. Samen eten. Luie zondagen. Dat zijn de dingen die ik het allermeeste mis. Neem die momentjes niet voor lief.
  7. Kus de mensen waar je van houdt en als je dit vergeet: ga terug om ze alsnog te kussen. Je weet nooit of het de laatste keer is dat je die kans krijgt.
  8. Maak saaie dingen leuk. Winkelen, autoritjes, lopen naar de winkels. Vertel grapjes, lach en vermaak jezelf. Het zijn alleen ‘moetjes’ als je ze zo behandelt. Het leven is te kort om geen plezier te maken,
  9. Houd een dagboek bij. Schrijf alles op wat je kinderen meemaken en jou gelukkig maken. De grappige dingen die ze zeggen, of de meest schattige. We zijn hiermee begonnen nadat we Hughie verloren, maar doen het nu wel voor onze andere twee kinderen Hettie en Hennie. Als je deze momenten opschrijft zullen ze je voor altijd bijblijven en herleef je het als je ze terugleest.
  10. Vergeet nooit, dat als je je kinderen nog hebt, en ze een nachtzoen kunt geven, samen met ze naar school kunt lopen, kunt zien hoe ze gaan studeren, trouwen met de liefde van hun leven, dat je een gezegend mens bent. Vergeet dat nooit.

6,000 keer gedeeld

Richards berichtje staat nu een aantal dagen online en is al meer dan 6.000 keer gedeeld en er staan honderden reacties onder van mensen die totaal geroerd zijn door Richards prachtige woorden en hem steunen.

10 typische omdenk-uitspraken van kinderen die het leven een stuk mooier maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook Richard Pringle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vader deelt 10 belangrijke levenslessen die hij leerde nadat zijn zoontje overleed
Sluiten