Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 20 oktober 2017

7 x de ideale leeftijd voor belangrijke mijlpalen in het leven van kinderen

Kleine kindjes worden groot en voor alles is een eerste keer. Maar wanneer zijn kinderen groot genoeg voor die eerste keer? Alleen in de auto blijven tot jij terug bent van een snelle boodschap, of het krijgen van een telefoon, bijvoorbeeld. Verschillende experts vertellen je precies wanneer het de perfecte tijd is voor een mijlpaal.

1. Naar een slaapfeestje gaan

Volgens de Amerikaanse kinderarts Edward Kulich gaan de meeste kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud voor het eerst naar een slaapfeestje. Hoewel het er volgens hem ook helemaal aan ligt hoe vaak je kind bij andere mensen, zoals opa’s en oma’s, slaapt. Doet-ie dat wat vaker, dan zal je kind er minder moeite mee hebben om op een wat jongere leeftijd al bij een vriendje of vriendinnetje te blijven slapen. ‘Twijfel je of je kind een sleepover leuk zal vinden, nodig dan eens een vriendje of vriendinnetje uit bij jullie thuis. Op die manier kan je kind kijken hoe dat gaat. Valt het in de smaak, kun je voorzichtig vragen of je kind het leuk zou vinden om bij een vriendje te blijven slapen.

2. Een telefoon of tablet krijgen

Het lijkt wel alsof kinderen tegenwoordig met een telefoon in hun hand geboren worden. Nee, maar echt. Het is een gevoelig onderwerp, waar de meningen sterk over verdeeld zijn. ‘Sommige ouders houden hun kinderen een tablet voor als ze een jaar oud zijn, en anderen geven hun kind pas een iPhone als-ie veertien is.’ Als je het aan Edward ligt, kun je kinderen een telefoon geven als ze rond de tien of elf jaar oud zijn. Hij zegt er wel nadrukkelijk bij dat elk kind anders is en dat het daarom ook goed is om naar het gedrag en het karakter van je kind te kijken en op basis daarvan een telefoon te overwegen, of niet. ‘Waarschuw kinderen te allen tijde voor de gevaren van een telefoon. Vertel ze wat ze niet mogen doen en dat er mensen zijn die foto’s sturen die niet door de beugel kunnen.’

3. Alleen in de auto blijven

Even snel stoppen voor een snelle boodschap, en je kind in de auto laten. Op welke leeftijd kan het, en wanneer zijn ze nog te jong? Volgens Edward kun je dit best doen, mits je deze voorwaarden toepast: ‘Zet de motor van de auto uit en neem de sleutels altijd met je mee. Laat de ramen op een kier, behalve als het heel koud is of als het hard regent. Denk ook goed na op welke plek je auto staat. Laat je kind bijvoorbeeld nooit alleen in de auto in een vreemde buurt, of als het schemert of donker is. In een vertrouwde omgeving bij daglicht, kan dat bijvoorbeeld beter.’ Edward waarschuwt ook dat je moet kunnen inschatten of je kind in paniek raakt als hij alleen in een kleine ruimte is.

LEES OOK: 30 mijlpalen waarvan je als moeder een gat in de lucht springt

4. Alleen thuisblijven

In Amerika zijn er wetten voor, die voorschrijven vanaf welke leeftijd een kind alleen thuis mag blijven. Hier in Nederland mogen we dat lekker zelf uitzoeken. Kinderpsychotherapeut Elizabeth Berger adviseert om vooral te kijken naar hoe lang je weg bent. Als je een uur tot een paar uur weg blijft, raadt zij aan je kind pas alleen te laten als hij rond de dertien of veertien jaar oud is. ‘Toch moet je per kind bekijken wanneer je dit aandurft. Dat vriendjes en vriendinnetjes van dezelfde leeftijd lang alleen thuis kunnen blijven, betekent nog niet dat jouw kind dit ook kan.’ Ben je er niet zeker van of je dit aandurft? Oefen eens. Ga niet meteen een uur weg, maar breng alleen een bezoek aan de lokale supermarkt, of een andere winkel in de buurt. Geef je kind noodnummers en laat ‘m zien hoe je de deur op slot doet. Vertel ‘m ook dat-ie niet open mag doen als er iemand aanbelt. Vraag je kind hoe het ging als je thuis komt, en hoe hij zich voelde toen je weg was. Ging het allemaal goed? Blijf dan steeds een beetje langer weg.

5. Alleen naar school gaan

Dit ligt er natuurlijk helemaal aan hoe ver jullie van school wonen en of de buurt hier geschikt voor is. Moet je over veel drukke kruispunten om bij school te komen? Dan kun je maar beter nog even wachten om je kind alleen alleen naar school te laten gaan. Wat je wel moet weten is dat kinderen onder de negen jaar de snelheid van een rijdende auto amper kunnen inschatten, volgens psycholoog Eileen Kennedy-Moore. Als een kind ouder is, raad ze aan hem ook nog niet meteen alleen naar school te laten gaan, maar bijvoorbeeld eerst zonder jou, maar met een groepje schoolgenootjes. Voor je dat doet, oefen je samen de weg naar school en leer je de regels op de meest gevaarlijke plekken die je onderweg tegenkomt.

6. Alleen naar de wc gaan

Ook hier geldt weer: niet alle kinderen kunnen op dezelfde leeftijd zelf naar het toilet, omdat elk kind zich anders ontwikkelt. Volgens dokter Kulich zou je kinderen op drukke plekken nooit alleen naar het toilet moeten laten gaan als ze onder de dertien jaar oud zijn. ‘Ze kunnen de weg kwijtraken en daardoor in paniek de verkeerde kant op lopen.’ Ook is het belangrijk dat kinderen lang genoeg zijn om zelf hun handen te kunnen wassen.

7. Een eigen Facebookpagina aanmaken
Dit is een lastige, aangezien iedereen met een smartphone ook graag een eigen Facebookpagina wil. Een leven zonder Facebook, is namelijk anno 2017 geen leven. Nu is het zo dat je te allen tijde zelf bepaalt wanneer je kind een social media account aanmaakt, maar volgens alle onderzoekers in dit artikel, raden zij aan om de voorwaarden van deze verschillende kanalen ter harte te nemen. Zo hanteert zowel Facebook als Instagram een minimumleeftijd van dertien jaar. Psycholoog Janie Feldman raadt wel aan om dit samen met je kind aan te maken en de inloggegevens zelf ook ergens op te schrijven, zodat je altijd in de gaten kunt houden waar je kind mee bezig is, en met wie hij of zij berichten uitwisselt.

Op deze 6 mijlpalen bereidt geen enkel babyboek je voor

Readers' Digest

Reageer op artikel:
7 x de ideale leeftijd voor belangrijke mijlpalen in het leven van kinderen
Sluiten