Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kinderen 13 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

De 5 meest baanbrekende onderzoeken uit 2017 over kinderen die elke ouder moet kennen

Wetenschappers doen hun uiterste best om ons zoveel mogelijk te voorzien van nuttige informatie, waarmee we ons leven en dat van onze kinderen kunnen verbeteren. Het afgelopen jaar stond bol van de interessante onderzoeken, maar wij hebben de meest belangrijke eruit gepikt. Dit zijn ze op een rij.

1, Kinderen laten ‘falen’ maakt ze betere mensen

Voor kinderen is het belangrijk dat ze leren wat het is om fouten te maken. Dat ze niet meteen krijgen wat ze willen, maar dat ze daar hard voor moeten werken. En falen hoort daarbij. Het is een natuurlijke gedachte dat je je kind daar zoveel mogelijk voor wilt behoeden, maar volgens onderzoek van de Ohio State University is het juist goed om kinderen niet meteen uit hun fouten te helpen. De onderzoekers zijn er namelijk achter dat hoe pijnlijker een fout voor een kind is, hoe minder snel hij ooit dezelfde zal maken. Heeft je kind ruzie gemaakt en een ander kindje verdrietig gemaakt bijvoorbeeld, dan is het goed om hem die spijt te laten voelen. Zelf goedmaken en met een oplossing komen is onderdeel van het proces.

2. Kinderen die regelmatig billenkoek krijgen, zullen later eerder geweld gaan gebruiken

Hoe gefrustreerd je ook bent als ouder, geweld is nooit de oplossing. Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat kinderen die in een omgeving opgroeien waar veel fysiek geweld wordt gebruikt, ze in hun latere leven eerder geneigd zijn om zelf ook gewelddadiger te zijn. Een nieuw onderzoek, gedaan door de Universiteit van Texas, bewijst echter dat er een link is tussen kinderen die vaak ‘onschuldige’ billenkoek krijgen van hun ouders, en volwassenen die geweld toepassen op hun eigen kinderen. Er is nog niet bekend of dit een oorzaak-gevolg is, dit zullen de onderzoekers verder uitdiepen.

LEES OOK: Onderzoek: als je op deze leeftijd zwanger wordt, is de kans op vroeggeboorte het kleinst

3. Hersenscans kunnen autisme ontdekken voordat een kind symptomen vertoont

Eén van de dingen waarom het soms moeilijk is om te horen dat je kind autisme heeft, is omdat je al die jaren denkt dat er niets aan de hand is. Dan ineens wordt er een stempel op je kind gedrukt en dat kan moeilijk te verkroppen zijn. Onderzoekers van de universiteit van North Carolina hebben ontdekt dat een hersenscan bij een baby van zes maanden al kan worden voorspeld of het kind autisme zal ontwikkelen, of niet. De betrouwbaarheid van deze scans is 96 procent en dus niet helemaal zeker. Maar op die manier zal de schok iets minder groot zijn op een latere leeftijd.

4. Het oudste kind heeft een paar heel grote voordelen

Misschien denk je dat je een stiekeme voorkeur hebt voor je oudste, als je opmerkt dat hij een betere leider is en meer verantwoordelijkheidsgevoel heeft dan zijn jongere broers of zussen. De kans is groot dat je helemaal gelijk hebt, en dat dit niks met voorkeur te maken heeft. Oudste kinderen zijn namelijk betere leiders en blinken uit in hun verantwoordelijkheidsgevoel. Onderzoekers van het IZA Instituut voor Economie hebben namelijk ondervonden dat oudste kinderen dertig procent meer kans hebben op een managementfunctie of een andere positie waar ze veel leiderschap moeten vertonen. O ja, hun IQ is ook vaak hoger dan dat van hun jongere broers of zussen.

5. Poep kan de hoogte van het IQ van je kind voorspellen

Je leest het goed: dat is geen vieze luier in je hand, maar een IQ-test. Onderzoekers van de universiteit van North Carolina hebben ondervonden dat de bacteriën in de poep van een kind je kan vertellen hoe hij zich cognitief zal ontwikkelen op latere leeftijd. Kinderen die meer diverse bacteriedeeltjes in hun poep hebben, scoren beter op deze tests dan kinderen met een meer eenzijdig spectrum bacteriën. Tja, je kunt het maar weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme