Waarom het slim is om wel belastingaangifte te doen (ook als je niet verplicht bent)

Lifestyle Rachelle Abbas 7 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Heb je geen aangiftebrief van de Belastingdienst ontvangen? Dan ben je niet verplicht om belastingaangifte te doen over 2018, maar toch kan het wel slim zijn om te doen. In dit artikel lees je waarom dat zo is:

Geen aangiftebrief ontvangen?

Je ontvangt een aangiftebrief in januari of februari, valt die brief op je mat, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Het maakt dus niet uit of jij daar wel of geen zin in hebt of het wel of niet de moeite vindt. Als je geen aangifte doet kun je zelfs een boete krijgen, pas daar dus mee op. Er is een grens van 45 euro. Dat betekent dat wanneer je 45 euro of minder moet bijbetalen, je geen aanslag krijgt opgelegd (waardoor je ook geen belasting verschuldigd bent).

Soms is aangifte doen ook verplicht als je geen aangiftebrief hebt ontvangen. Je kunt op de website van de Belastingdienst makkelijk checken of je verplicht bent om aangifte te doen.

De moeite waard

Het kán de moeite waard zijn om aangifte te doen. Er zit namelijk een mogelijkheid in dat je geld terugkrijgt van de fiscus. Dat kan als je bijvoorbeeld maar een deel van het jaar een baan hebt gehad. Dan heeft je werkgever meestal te veel loonbelasting ingehouden (in opdracht van de Belastingdienst). Daardoor kun je de teveel betaalde loonbelasting terugkrijgen (en dat is fijn). Er zijn ook enkele aftrekposten die je kunt claimen, denk aan een hypotheekrenteaftrek of zorgkostenaftrek. Heb je geen idee welke aftrekposten voor jou van toepassing zijn? Hier zie je alle aftrekposten, maar wanneer je je online aangifte invult, zie je ook stap voor stap op welke aftrekposten je recht hebt.

Heb je geen brief ontvangen en ben je niet verplicht om aangifte te doen? Of aangifte doen voor jou dan toch nog slim is, kun je het beste zelf even checken. Vul de belastingaangifte online in via ‘Mijn belastingdienst’, je kunt vrijblijvend je situatie invullen. Je moet namelijk zelf nog op ‘verzenden’ drukken, eerder kijkt de Belastingdienst er niet naar. Klik je niks aan, dan stuur je niks op en wordt er dus niet naar gekeken. Je ziet op het laatste scherm of je wat moet betalen of wat je terugkrijgt. Als het bedrag dat je terug krijgt minder dan 14 euro is, heeft aangifte doen geen zin. Dat wordt namelijk niet uitbetaald.

Het is eigenlijk vrij simpel: je krijgt geld terug als je gedurende het jaar meer belasting hebt betaald dan je verschuldigd bent (dat kan ook via je werkgever door ingehouden loonheffing of eerder opgelegde voorlopige aanslagen). Je moet geld betalen als je meer belasting verschuldigd bent dan je hebt betaald.

Laat je niet misleiden door het wel of niet krijgen van en brief, bepaalde kosten (zoals zorgkosten) zijn bij de Belastingdienst niet bekend, waardoor het lijkt of je situatie onveranderd is (en om die reden krijg je geen brief). Je kunt nog tot 5 jaar na afloop van het betreffende belastingjaar alsnog aangifte doen.

Te laat belastingaangifte doen

Wat als je de belastingaangifte te laat verzendt? Wat zijn de gevolgen? In principe moet je voor 1 mei je belastingaangifte hebben gedaan. Wanneer je de aangifte voor 1 april doet, krijg je voor 1 juli bericht (lees: money!!!)

Weet je al dat je aangifte doen voor 1 mei niet gaat redden? Dan kun je uitstel aanvragen. Als je geen aangiftebrief hebt ontvangen, heb je tot 14 juli de tijd om je aangifte in te dienen. Doe je de aangifte dan niet, dan krijg je eerst een herinnering voor je een aanmaning van de Belastingdienst krijgt. Daarin krijg je nog zo’n 10 werkdagen de tijd om de aangifte alsnog in te dienen. Als je die kans niet grijpt, krijg je wel een boete. Zo’n eerste verzuimboete is niet mis, dat gaat je zo’n 369 euro kosten.

Je krijgt overigens niet alleen een boete als je belasting moet betalen, bij teruggave kun je ook een boete krijgen als je de aangifte te laat indient. Dit is wel alleen als je een aangiftebrief hebt ontvangen.

Opzettelijk geen aangifte doen

Doe je met opzet geen aangifte, terwijl je wel verplicht bent? Dan kun je een nog hogere boete krijgen. Het bedrag van deze boete is dat afhankelijk van de belasting die je schuldig bent. De boete is dan 25 tot 100% van de belasting die je moet betalen. Val je met je inkomen in box drie, dan kan het zelfs verhoogd worden tot maximaal 3 keer het bedrag van die belasting.

Let wel: als je nooit aangifte hebt gedaan en ook geen brief hebt ontvangen, gebeurt dat niet zo snel.

Het overslaan van de betaling van je maandelijkse huur, je telefoonabonnement of aflossing van je studieschuld heeft gevolgen. Dit zijn de consequenties van maandelijkse betalingen overslaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme