Belly binding na de zwangerschap: dit houdt het in
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Fbelly-binding.jpg)
Negen maanden lang heeft je kindje heerlijk in je buik gezeten. Het is dan ook een behoorlijke verandering als je baby ineens niet meer in je buik, maar gewoon in je armen ligt. Je buik is ineens leeg en dat kan best wennen zijn. Belly binding is dan een manier om het herstel na je zwangerschap te ondersteunen.
We vertellen wat het inhoudt.
Belly binding
Je ziet steeds vaker op social media voorbijkomen dat vrouwen gebruikmaken van belly binding, een oud Maleisische methode waarbij de buik wordt ingebonden nadat de vrouw net is bevallen. Door middel van een lange, smalle doek die om de heupen en buik wordt gebonden, helpt het de vrouw helen na de bevalling.
Het wordt daarom ook wel een postpartum herstel genoemd. Waarom? Omdat ‘t helpt bij het herstel van de organen in de buik. Na de bevalling moeten de nieren, baarmoeder, darmen etc. weer terug naar de oorspronkelijke plek. Belly binding draagt daaraan bij. Ook zorgt het ervoor dat de houding van de vrouw goed herstelt, evenals het herstel van de buikspieren.
Mentale steun
Naast dat belly binding steun biedt aan het lichaam, zorgt het voor heel veel vrouwen ook voor mentale steun. Voor veel vrouwen is het ineens hebben van een lege buik best een gek gevoel. Ondanks dat ze natuurlijk onwijs blij zijn dat hun kindje ter wereld is gekomen, is het afscheid nemen van een lege buik ook een proces.
Door belly binding krijgen vrouwen letterlijk en figuurlijk een warm gevoel rondom hun buik. Het zorgt letterlijk voor steun bij vrouwen en het omringd worden door een doek brengt een warm gevoel met zich mee.
Hoe het werkt
Over het algemeen dragen vrouwen die voor belly binding kiezen de eerste twee weken na de zwangerschap de buikwikkel de hele dag door. Daarna dragen ze de doek nog zo’n zes tot tien uur per dag en blijven dat doen tot ongeveer vier maanden na de bevalling. Het kan natuurlijk zijn dat je het langer wil volhouden.
Hoe je zo’n doek wikkelt kun je ‘t best vragen aan een expert. Hij of zij kan jou een postpartum behandeling geven en uitleggen hoe je belly binding het best kan uitvoeren. Vaak huren net bevallen vrouwen een paar keer een expert in, waarna ze het daarna zelf kunnen.
Meer lezen?
- Wat gebeurt er met je lichaam na de bevalling?
- Je lichaam na de zwangerschap: het weer volledig omarmen is soms ingewikkeld
- Columnist Afke: ‘Ik draag mijn lichaam. Mijn lieve wijze lijf’