Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Work & Life 14 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Ben je de oudste thuis? Dan ben je ook de slechtste chauffeur

Jongste kinderen, haal je hart op. Jullie zijn namelijk veel beter in autorijden dan jullie oudste broer of zus. Dat blijkt namelijk uit een nieuw onderzoek.

Meer boetes

Uit de resultaten van het onderzoek, dat gedaan is door een Britse verzekeringsmaatschappij, zijn eerstgeborenen namelijk eerder geneigd om te hard te rijden, eerder boetes te ontvangen en zijn vaker betrokken bij een verkeersongeval dan de jongste kinderen. Sterker nog, uit het onderzoek is zelfs gebleken dat de jongste kinderen het beste kunnen autorijden: zij maakten de minste brokken.

Roekeloos rijden

Voor het onderzoek werd het rijgedrag van 1.395 mensen onderzocht en dan van zowel auto- als motorbestuurders. De resultaten lieten zien dat 89 procent van de eerstgeborenen vaak te hard rijdt en 47 procent andere weggebruikers irriteert door te bumperkleven of de ander af te snijden. 46 procent van de eerstgeborenen zou roekeloos rijden en 35 procent krijgt eerder een boete.

LEES OOK: ‘Ouders die hun telefoon achter het stuur gebruiken, moeten dubbele boetes krijgen’

Make-uppen en telefoneren

Voor het onderzoek moesten de ondervraagden in een enquête aangeven wat ze nog meer in de auto doen, tijdens het rijden. 17 procent van de eerstgeborenen zei zich regelmatig op te maken tijdens het rijden (hoe dan?) en een zorgwekkende 30 procent zegt zijn of haar telefoon regelmatig te gebruiken in het verkeer.

Gekeken naar de positie in het gezin, bleek dus uit de cijfers dat jongste kinderen zich het best gedragen achter het stuur. ‘Maar’ 36 procent rijdt roekeloos. Best netjes als je het naast de resultaten van hun oudere broers of zussen legt.

De redenen

Grappig is dat alle ondervraagde bestuurders een excuus bleken te hebben voor hun slechte rijgedrag. Het jongste en middelste kind legt de schuld bij de andere weggebruikers (28 procent), de oudsten zeggen dat ze alleen roekeloos rijden als ze daar een geldige reden voor hebben, bijvoorbeeld als ze te laat dreigen te komen (18 procent).

Heb je rijangst? Nee joh, dan heb je waarschijnlijk gewoon autorijdyslexie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Independent.co.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ben je de oudste thuis? Dan ben je ook de slechtste chauffeur
Sluiten