Ben je zwaar verkouden? 6 tips om de druk te verlichten

Het is niet alleen het seizoen van lichtjes en gezellig samenzijn, maar ook het seizoen van snot, zweten en hoesten. Inderdaad, toch een stuk minder gezellig. Berg je maar, want er komt een griepepidemie aan.

Verstopte voorhoofdholtes

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar daar heb je geen boodschap aan wanneer de griep je al te pakken heeft. Dan wil je maar twee dingen: er zo snel mogelijk vanaf zijn en zo min mogelijk lijden onder de symptomen. Om de druk van al die verstopte voorhoofdsholtes een beetje te ontlasten, hebben we 6 tips.

1. Gebruik een luchtbevochtiger

De droge winterlucht is de vijand van een heldere voorhoofdsholte. Als je ‘s nachts een luchtbevochtiger naast het bed zet, voorkom je dat je luchtdoorwegen uitdrogen, geïrriteerd raken en verstoppen. Bovendien is het ook goed voor de huid. Vergeet het ding alleen niet regelmatig schoon te maken omdat het anders een broeihaard wordt voor schimmels.

2. Probeer een netipot

Een netipot wordt gebruikt om je neus door te spoelen met een zoutoplossing. Het verwijdert stof en pollen en zorgt ervoor dat je neus goed wordt gehydrateerd. Als je het goed doet, schijnt het ook nog eens de geest te kalmeren.

3. Drink liters water

Nog een belangrijke reden om goed gehydrateerd te blijven: het maakt het slijm dunner, waardoor je er makkelijker vanaf komt. Bij een verstopte neus kun je om diezelfde reden alcohol en cafeïne beter vermijden.

4. Stop met zuivel (misschien)

Er wordt hartstochtelijk geloofd dat melk de slijmproductie stimuleert, maar: er is geen enkel wetenschappelijk bewijs. Er is echter wel een potentieel verband. Mensen met een chronische bijholteontsteking hebben wellicht een lactoseintolerantie, wat de symptomen nog erger maakt. Je kan het laten testen of kijken wat er gebeurt als je een kaasplankje of cappuccino verorbert.

5. Neem probiotica

De aanwezigheid van goede bacteriën kunnen bacteriën en zwammen, de oorzaak van veel infecties, afwenden. Gefermenteerd eten als yoghurt en kimchi helpen daarbij. Je kan ook gaan voor probiotica in de vorm van een supplement.

6. Slaap op een extra kussen

Als je acht uur lang horizontaal ligt, kan snot en slijm heerlijk rondzwemmen in je holtes (dat is ook de reden waarom je ‘s ochtends klinkt als Gollum – of ligt dat aan ons?). Door iets hoger te liggen, word je de volgende ochtend een stuk minder verstopt wakker.

Mama heeft griep: dit is je overlevingsgids.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Ben je zwaar verkouden? 6 tips om de druk te verlichten
Sluiten