Ben jij de nachtmerrie van elke oppas?

Een goeie, lieve oppas vinden waar de kinderen ook nog eens gek op zijn is bijna een utopie. Maar heb je je ooit afgevraagd wat de oppas van jou vindt?

Helemaal als je in een klein dorp woont waar iedereen elkaar kent en elke oppas uit dezelfde groep vriendinnen lijkt te komen. Je kunt dus maar beter in een goed blaadje bij ze staan, want ze zijn jouw ticket naar een avond uit of middag vrij.

Leer daarom deze absolute oppas don’ts verteld door nannies en baysitters:

Op meer dan je eigen kinderen passen

Als je wil dat ze op andere kinderen passen, dan zul je moeten lappen. Je kunt denken dat het makkelijker is voor de oppas omdat de kinderen elkaar wel kunnen vermaken, maar linksom of rechtsom meer kinderen is meer geld.

Geen eten regelen

Je kunt niet verwachten dat de oppas om 18.30 al gegeten heeft en ze heeft al helemaal geen zin om de leftovers van de kinderen op te eten als prakje of het bij een zak chips te houden. Doe tenminste je best om een goeie pizza of stoommaaltijd bij de AH mee te nemen.

Een schoonmaakster verwachten

Tenzij je concrete (geld) afspraken maakt over schoonmaken, kun je niet verwachten dat je oppas meer doet dan haar eigen bord afwassen en het speelgoed van de kinderen opruimen. Als je thuiskomt en het huis is plots glimmend schoon, dan heeft ze of niet op je kinderen gepast of lopen sloven na bedtijd en dat moet ook het moment zijn dat je oppas even rustig kan chillen. Zeker als je meer dan een kind hebt.

Corrigeren waar de kinderen bij zijn

Niets ondermijnd de autoriteit van een oppas meer dan dat de ouder de oppas afvalt, een standje geeft of corrigeert waar ze bij zijn. Terwijl jij juist wil dat ze naar haar luisteren. Niet doen dus.

Te laat zijn

Allemaal hebben we het wel eens meegemaakt dat we de afgesproken tijd van thuiskomen iets oprekten. Maar eigenlijk is het not done. Tien uur is tien uur en niet half een ‘s nachts. Tenzij je van te voren duidelijk afspreekt dat het een richt tijd is en het niet uitmaakt of het later wordt. Sms of bel tijdig als het later wordt, om wat voor reden dan ook.

Op haar huid zitten

Je maakt afspraken over wat de regels zijn en wat er bijvoorbeeld gegeten wordt en hoe ver je kunt gaan in iets lekkers geven. Maar ga haar niet opbellen tien minuten voor lunch tijd om haar te vertellen welke boterham ze moet smeren, wat er precies op moet en of de korstjes er wel of niet af gesneden kunnen worden. Geef wat vrijheid en speelruimte.

Een Mary Poppins verwachten

Ja, je oppas zou zeker wat leuke dingen met je kinderen kunnen ondernemen. Kleuren, verstoppertje spelen, naar de speeltuin met ze, maar er zijn grenzen. Verwacht geen Mary Poppins die de meest fantastische en spannende avonturen en trucs met ze uithaalt. Net als jij zelf misschien wel doet, zitten ze een half uurtje voor de tv. As je kinderen tevreden met hun buikjes vol, tanden gepoetst en na een boekje in bed liggen kun je meer dan tevreden zijn.

Onderbetalen

Je hebt het hier over een regelmatige oppas van je kinderen die als het even meezit, zowel overdag als ‘s avonds met ze in de weer is. Die een fijn en lief mens is voor je kinderen en te vertrouwen is. Ga je dan lopen bakkeleien over 4 of 5 euro of kun je maar beter het normale gangbare tarief betalen en dat aan het eind van avond flink naar boven afronden?

Allerlei regels meegeven

Dat je kinderen niet te lang tv mogen kijken of internetten is tot daar aan toe, maar ga de oppas niet allemaal restricties opleggen. Laat ze lekker bellen als ze willen (nee, geen long distance call naar een vriendin in Australië) of internetten. En als er een vriendin of haar vaste vriendje wil langskomen, waarom niet? Wij kunnen ons niet voorstellen dat iemand dit doet, maar er wordt over geklaagd, dus…

Reageer op artikel:
Ben jij de nachtmerrie van elke oppas?
Sluiten