Ben jij een echte controlfreak? Dan leef je langer

Ga jij nagelbijtend en stressend door het leven? Sta jij in je omgeving bekend als controlfreak? Hoera! Volgens recent onderzoek zit er een groot voordeel hieraan: als neuroot leef je waarschijnlijk langer.

Groot onderzoek

De studie werd gepubliceerd in Psychological Science. Britse onderzoekers analyseerden de gegevens van 500.000 mensen tussen de 37 en 73 jaar. Deze deelnemers hadden vragenlijsten ingevuld over hun levensstijl, gezondheid en hun algemene geestelijke gesteldheid. Ook werd hun mate van ‘neuroticisme’ (zich zorgen maken, schuldgevoelens, irritaties) gepeild.

Elk nadeel heb z’n voordeel

Neurotische mensen hebben vaker last van jaloezie, depressie, woede en angst. Maar: elk nadeel heb z’n voordeel. Na zes jaar deze proefpersonen gevolgd te hebben, bleek dat de mensen die het meest neurotisch waren, minder risico liepen om te overlijden. Ook hadden zij minder kans op kanker dan de meer relaxte types die aan het onderzoek meededen.

Lang leve de hypochonder

De reden hiervoor kan zijn dat neuroten ook vaak wat hypochondrisch zijn aangelegd (herkenbaar much?) De kans is dus groot dat zij sneller naar de huisarts rennen als ze een pijntje voelen of ziek zijn, waardoor ook ernstige aandoeningen in een vroeger stadium worden ontdekt en beter behandeld kunnen worden. Kleine kanttekening: volgens deskundigen zijn neurotische types soms wel geneigd om naar ongezonde gewoontes als roken en drinken te grijpen om hun stress en zenuwen de baas te worden. Kortom: alles staat of valt met een gezonde lifestyle.

Boek dat dagje spa maar: vaker naar de sauna gaan heeft veel voordelen voor je gezondheid

Reageer op artikel:
Ben jij een echte controlfreak? Dan leef je langer
Sluiten