Eva Dusch
Eva Dusch Mind 20 augustus 2015

Ben jij een pleaser? Deze 5 tekenen wijzen er wel op

People pleasing doen we allemaal. Het is logisch om je best te doen voor je familie, vrienden of werkgever. Maar het kan ook problematisch worden en dan bedoelen we vooral voor jezelf. Dit zijn de rode vlaggen.

Toegeven dat je nogal een pleaser bent, kan moeilijk zijn. Het is inderdaad niet iets om mee te pronken op je LinkedIn-pagina. Maar je doet er beter aan om te herkennen wanneer en vooral bij wie je te ver doorslaat in het tenen kussen. Het leven is te kort om alleen maar bezig te zijn met wat anderen willen, wensen of verwachten. En jij moet jouw eigen leven leven, naar jouw wensen en idealen. Ja, vanaf vandaag nog.

5 tekenen dat jij een pleaser bent:

1. Je kunt geen nee zeggen

Ja zeggen tegen het ene, betekent nee zeggen tegen het ander. Zeg je ja op dat etentje met vrienden, dan moet je misschien de sportschool cancelen (alweer, sorry) en een weekendje doorwerken betekent minder tijd met je familie. Jij maakt die keuzes, niemand anders. Als je ergens niet 100% achter staat, zeg dan ‘nee’.

Tip: het is een teken aan de wand wanneer jij overal automatisch ‘ja’ op zegt. Zeg de volgende keer eens ‘ik ga er even over nadenken en kom er nog op terug.’ Probeer bewust stil te staan bij je beslissing.

Waarom ‘nee’ zeggen oké is in je carrière>

2. Je hebt moeite met knopen doorhakken

Als je nog steeds keuzes maakt op basis van wat andere mensen willen, dan gaat er iets mis. Kiezen tussen twee paar schoenen of het restaurant waar jullie vanavond gaan eten, worden dan opeens levenskeuzes. Terwijl het eigenlijk heel simpel is, want diep van binnen weet je heel goed wat je wilt.

Tip: heb meer aandacht voor je zelfbewustzijn en sta meer stil bij je keuzes. Waar krijg je veel energie van en wat slurpt juist energie?

3. Je vraagt nooit om hulp

Het klinkt gek, maar soms zijn de mensen die slecht keuzes kunnen maken ook degene die nauwelijks om hulp vragen. Als je het moeilijk vindt om hulp of kleine gunsten aan te nemen, dan loop je ook een heleboel leuke of fijne dingen mis. En weet vooral: het is een ego-kwestie, en aan een ego heb je vrij weinig. En aan de hulp van die ander heb je heel veel.

Tip: vraag vaker om hulp, al gaat het om hele simpele dingen. Vraag een vriendin om even op de baby te passen of vraag haar om tips om beter te kunnen ontspannen. Hoe vaker je dit doet, hoe comfortabeler het voelt.

4. Je leeft niet je eigen waarden

Als je al je energie stopt in dingen waarvan je denkt dat ze moeten of omdat mensen dit van je verwachten, dan is het bijna onmogelijk om naar je eigen maatstaf te leven. Wanneer je quality time met het gezin belangrijk vindt, maar je kunt geen ‘nee’ zeggen tegen die vriendin die vanavond nog een wijntje wilt drinken in de kroeg, dan ga je dus voorbij aan je eigen waarden. En wie moet leven met de consequenties? Jij.

Tip: Deze dilemma’s kennen we allemaal en daar is niks mee, maar wees je er wel bewust van en vraag jezelf af wat je nu echt wilt. Zo bespaar je dus een hoop energie en het geeft je zelfvertrouwen een boost.

5. Je geeft niet goed je grenzen aan

Je grenzen aangeven heeft ook alles te maken met jezelf goed kennen, en dat proces duurt je hele leven lang en verandert continu. Niet je eigen grenzen kunnen aangeven leidt uiteindelijk alleen maar tot meer wrok, irritatie en onzekerheid. En in concrete zin kan het zelfs leiden tot een burn-out of depressie.

Tip: Je grenzen duidelijk aangeven en opkomen voor jezelf kan soms leiden tot frictie en conflicten, maar uiteindelijk zul je zien dat de gevolgen hiervan helemaal niet zo erg zijn als je altijd dacht. En onthoudt: iedereen op deze wereld heeft een mening, dus als je met al die mensen rekening moet houden, dat is geen doen. Kies voor jezelf, want je hebt maar één leven.

Roep jij ook altijd ‘sorry’? Dan wordt het tijd daarmee te stoppen>

Reageer op artikel:
Ben jij een pleaser? Deze 5 tekenen wijzen er wel op
Sluiten