Redactie
Redactie Mind 10 apr 2015

Ben jij gevoelig? Je kunt er niets aan doen

Hoe kan het toch dat de één ongelooflijk stil is, een binnenvetter en precies weet wat ze wil, terwijl de ander enorm gevoelig is, alleen maar doemscenario’s maakt en alles zegt wat ze denkt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel.

Hoe komt het dat we zijn wie we zijn? Ach, zo worden we geboren. Of worden onze kwaliteiten bepaald door de omgeving waarin we zijn opgegroeid en ons bevinden? De afgelopen jaren zijn en miljoenen euro’s gespendeerd aan genetische onderzoeken. Onderzoekers willen weten hoe de genen waarmee wij geboren zijn, zich ontwikkelen naarmate ons leven vordert. Hierdoor zouden we onszelf beter kunnen begrijpen én accepteren.

Gevoelig of niet

Wat is de definitie van een gevoelig persoon? Misschien herken je jezelf hier wel in. Gevoelige mensen zijn snel afgeleid, ze reageren sterker op (emoties van) hun omgeving, ze huilen sneller, praten makkelijker en zullen snel hun emoties uiten. Nog een eigenschap – en deze is niet per se – heel gunstig: ze focussen zich vaker op het negatieve. Hierdoor hebben ze vaker angsten en duurt het langer voordat ze zich aanpassen aan een nieuwe omgeving. Klinkt dit als jezelf, er is nieuws: je kunt er niets aan doen. Het zit in je genen.

Onderzoeken

Gevoelig zijn, is een aangeboren eigenschap, zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Californië, de Monmouth Universiteit en het Medisch Albert Einstein College uitgewezen. Ze vroegen aan achttien deelnemers om naar foto’s van fronsende en lachende mensen te kijken. Terwijl ze dit deden, legden de onderzoekers hun hersenactiviteit vast. Bij participanten die gevoelig bleken, stroomde er meer bloed naar het gebied in de hersenen waar emotie, bewustzijn en empathie samenkomen. Het maakte niet uit of ze nu naar de fronsende of lachende foto’s keken.

Ook is er bekend dat mensen die opgroeiden in een omgeving waar bijvoorbeeld ruzie, geweld of misbruik heeft plaatsgevonden, gevoeliger zijn dan mensen die opgroeiden in een harmonieuze omgeving. Ook al hadden ze wel dezelfde sociaal-economische achtergrond. Dit gaat niet natuurlijk niet voor iedereen op. Het geldt alleen voor mensen die een specifiek gen hebben. Dit gen komt maar bij 1% van de bevolking voor.

Conclusie

Het kan dus zomaar zijn dat je bij de 1% hoort, maar als je de kans klein acht en je begint weer spontaan te huilen bij het zien van ‘The Notebook’, denk dan maar gewoon: ach, ik ben zo geboren. Vind je het vervelend dat je zo gevoelig bent? Denk dan eens aan yoga, mindfulness of bijvoorbeeld hardlopen zodat je je hoofd even helemaal leeg kunt maken.

Ben jij introvert of extravert? Ontdek het hier.

Reageer op artikel:
Ben jij gevoelig? Je kunt er niets aan doen
Sluiten