Redactie
Redactie Mind 4 oktober 2014

Ben jij introvert? Of extravert?

Een lange tijd had extravert zijn heel wat voordelen. Zo kon je goed over je gevoelens praten, was je alles behalve socially awkward en bereikte je alles wat je wilde. Daarmee kon je mensen inspireren. Extravert klinkt als iets positiefs, terwijl introvert een negatieve klank heeft. Misschien ben jij eigenlijk wel introvert… Famme was nieuwsgierig naar deze twee typen en ging op onderzoek uit. “Wat ben ik nu eigenlijk?”

Tegenwoordig lijkt het bijna een must om introvert te zijn. Een ideaalbeeld. Waarom? Omdat we stil willen zijn in een wereld die non-stop kakelt en maar doorgaat. Introverten willen niet per definitie alleen zijn of grote groepen vermijden. Introverten hoeven niet per se in het middelpunt van de belangstelling te staan. Extraverten daarentegen, vinden deze belangstelling en aandacht belangrijker. Niets mee, want het geeft ze energie, hun kwaliteiten zijn optimaal en hun productiviteit intens. Introverten worden niet warm of koud van aandacht en richten hun energie naar binnen.

Verlegen vs. outgoing

Laten we vooral voorop stellen dat introversie niet alleen ‘verlegen’ betekent en extraversie ‘outgoing’. Het maakt niet uit hoe ‘goed’ je bent of je jezelf vindt, hoe hard je het van de daken schreeuwt of juist hoe rustig je bent; je omgeving weet wie je bent en waar je voor staat en daar gaat het om. Gaat het daar écht om in het leven? Wat is het doel van het leven eigenlijk? Een ding is zeker: we zijn geboren in een sociale omgeving en we hebben menselijke interactie nodig om gelukkig te zijn. Alleen dan hebben we het gevoel dat we ertoe doen. Als we doodgaan willen we in ieder geval dat we een aardige impressie hebben achtergelaten bij onze nabestaanden. Of dit goed of slecht is? Het gaat erom, en nu spreek ik voornamelijk voor de extraverte exemplaren die continu ‘hardop’ streven, dat je niet alleen de goede versie van jezelf laat zien door je te willen bewijzen, maar je gehele ‘zelf’. HR professional Saskia Schepers licht op haar blog de verschillen uit.

De introvert

1. Eigen wereld
Introverten voelen zich simpelweg meer aangetrokken tot hun eigen gedachtenwereld dan tot het externe leven van mensen en activiteiten, zegt Saskia.

2. Energie aan bekenden
Ze schenken liever aandacht aan bekenden en aan 1-op-1 contacten dan aan chitchat.

3. Schrijven
Introverten zijn beter in schriftelijk uitdrukken dan mondeling. Daarbij luisteren ze beter dan praten.

4. Binnenin
Hun energiebron zit van binnen. Intern, niet extern. Ze tanken bij als ze alleen zijn en hun aandacht niet te veel hoeven te verdelen.

5. Werkplek
Introverten hebben zelfstandigheid nodig, geen teamwork. Ze willen initiatieven kunnen nemen en zitten niet te wachten op een leider die ze vertelt wat ze moeten doen. De werkruimte moet rustig zijn.

De extravert

1. Gezelschap
Extraverten hebben erg veel behoefte aan mensen om hen heen.

2. Denken hardop
In tegenstelling tot introverten, denken extraverten hardop. Daarom lijkt het net of introverten niet van praten houden, maar ze denken graag eerst even na voordat ze een conclusie hardop uitspreken.

3. Conflicten hanteren
Extraverten zijn erg goed in het hanteren van conflicten en kunnen ook beter omgaan met confrontatie.

4. Geen eenzaamheid
Als extraverten ergens niet tegen kunnen is dat wel eenzaamheid. Zij hebben mensen nodig die ze prikkelen en waar ze energie vandaan kunnen halen.

5. De werkplek
Extraverten zijn volgzame medewerkers. Ze moeten gemotiveerd en geïnspireerd worden en werken het beste in dynamische werkplekken waar ruimte is voor praten, overleg en ontmoetingen.

Conclusie

Ik denk dat introverten en extraverten elkaar heel goed aanvullen. Extraverten kunnen zichzelf zijn en introverten iets meer open. Daarbij ben ik van mening dat wanneer je je energie niet steekt in nutteloze zaken en vooral in andermans zaken, je veel meer energie overhoudt voor creatieve ideeën en oplossingen. Het is belangrijk dat je jezelf blijft en je niet forceert tot iets. Dus, wat ben jij nu eigenlijk?

Susan Cain, auteur van het boek ‘QUIET: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking’ en introvert in hart en nieren heeft een inspirerende TedTalk gemaakt. Bekijk ‘m hier:

Reageer op artikel:
Ben jij introvert? Of extravert?
Sluiten