Redactie
Redactie Persoonlijk 20 okt 2014

Ben jij té aardig in de liefde? Da’s geen goed teken

Wij vrouwen hebben er een sport van gemaakt om beleefd te zijn. We zeggen nog te vaak ‘sorry’ en vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Toch mogen we soms best wat minder aardig zijn, zeker omdat het je op relatiegebied niet altijd iets oplevert…

Want we het kennen het volgende fenomeen maar al te goed: we hebben een goed beeld van de ideale man, daten met een iemand die ons uitvraagt, daten nog een keer, en vervolgens lijkt er toch wat te ontstaan. Maar helaas, na een paar maanden of zelfs jaren loopt het op niets uit. Jullie zijn toch te verschillend of hij is toch niet je type.

Herkenbaar? Veel vrouwen maken het wel eens mee en vaak om dezelfde reden: we zijn te aardig geweest! Te aardig? Ja inderdaad, want een nieuw onderzoek wijst uit dat mensen onderschatten hoe moeilijk het is om een potentiële partner af te wijzen, omdat we bang zij diegene te kwetsen.

De test

Drie vrouwelijke psychologen wisten deze hypothese te bevestigen door een testgroep over twee type dates te verdelen: een fantasie date (in theorie) én een echte date (in praktijk). Het profiel van de blind date was expres allesbehalve een match, maar het resultaat was verrassend: 46% van de eerste groep wil in theorie met deze persoon uit en 74% van de tweede groep wil in praktijk met deze persoon uit.

De praktijkgroep werd verteld dat de date al klaar zat (wat niet zo was), wat volgens de onderzoekers verklaart waarom zo veel mensen instemden: ze wilden die persoon niet teleurstellen. Wij zijn dus té aardig en bereid te daten met personen die sterk afwijken van onze idealen. Oké, de perfecte man bestaat niet, maar een kritische houding kan je het nodige leed besparen.

Het onderzoek leert ons dus één belangrijke les: settle niet zomaar voor iemand en durf, hoe lastig dan ook, iemand af te wijzen. Aardig zijn loont op vele vlakken, maar helaas niet in de liefde.

Reageer op artikel:
Ben jij té aardig in de liefde? Da’s geen goed teken
Sluiten