Redactie
Redactie Columns 18 februari 2014

Ben jij wel een goede moeder?

DIGAME ARNOLD (2)

Ja hoor, een van Nederlands voornaamste kranten zette weer eens uiteen wat een ‘Goede Moeder’ is. Alsof je het niet druk genoeg hebt met de orde van de dag. Je hebt je ook weer te meten aan de ‘standaard’.

Ik heb beter nieuws voor je: De Goede Moeder bestaat niet! Zij heeft nooit bestaan. Goed is een oordeel dat wordt ondersteund door een set rigide regels. Oordelen zijn subjectief en negentig procent van de gevallen ingegeven door onze geconditioneerde achtergrond. In Nederland wordt er nog een schepje bovenop gedaan: we ventileren ook graag onze mening over wat een Goede Moeder wel of niet hoort te doen. Meer dan acht miljoen volwassenen, dus mogelijkerwijs minstens acht miljoen meningen.

Perfectie, imperfectie

Maar, hoe zit dat dan met die wetenschappelijke studies? Ja, er zijn er legio. Ze meten wat de norm is en wat afwijkend. Maar ‘wetenschappelijk’ of niet, die studies zijn irrelevant: ze starten met een subjectieve hypothese – vaak zelfs beïnvloed door het commerciële bedrijf dat de financiering verzorgt. Ze worden gedaan aan de hand van steekproeven die per definitie een beperkte representatie geven.
Jij bent nooit de norm, jij bent nooit afwijkend. Jij bent jij – met al je perfecties en imperfecties, met al je successen en mislukkingen, met de dagen dat je je kinderen onafgebroken wil knuffelen en met de dagen dat je ze (en misschien ook je man) het raam uit wilt slingeren.

De norm?

Je werkte vier dagen in de week? Geweldig! Je bent sinds een jaar overgestapt naar voltijd huisvrouw? Prachtig. Je bent introvert, een regelaar achter de schermen, hebt weinig echte vriendinnen, houdt van kantklossen en vlooienmarkten? En dus ben je niet de ‘norm’? Fantastisch! Je bent in alles de norm? Helemaal top! Jouw leven wordt in deze fysieke vorm maar één keer geleefd en door één iemand: jij! Als je met ziel en zaligheid een leven van de ‘norm’ wilt leiden: ga ervoor! Mocht je ‘uit de band’ willen springen: doen! Kies je per moment waar je zin in hebt? Kan niet beter (overtreffende trap van goed)!

Een sprookje

Geloven in de Goede Moeder is hetzelfde als geloven in Sinterklaas: op een dag kom je erachter dat Sinterklaas in De Bijenkorf lang en dun is met een bril op z’n neus en de Sinterklaas op tv klein, gezet en met lenzen. ‘Wil de echte Sinterklaas opstaan?’ Of heb ik nu je sprookje van De Goede Moeder om zeep geholpen? Oeps!

Tip:
Schrijf eens op waaraan de Goede Moeder heeft te voldoen? Wat moet ze allemaal doen en niet doen, kunnen en niet kunnen, weten en niet weten? Wanneer je uit bent geschreven, lees dan eens alle regels hardop en check hoe je je erbij voelt. En? Hoe voelt het om een Goede Moeder te zijn?… Kijk nog eens naar de geschreven regels. Zijn er regels waarvan je weet dat ze elkaar tegen kunnen spreken in bepaalde situaties? Zo ja, streep ze dan meteen door; die werken dus niet. Staan de woorden ‘moeten’ of ‘horen’ in de regels? Zo ja, streep die regels dan meteen door: moeten bestaat niet, je hebt altijd een keus, echt waar, altijd! Zijn er regels die je herkent uit je opvoeding maar liever niet meer naleeft? Weg ermee! Check de overgebleven regels: reageert het lichaam er ontspannen op of juist niet? Gespannen: je weet wat je kunt doen.. juist, doorstrepen die hap. En nu… schrijf eens op wat jij als moeder wilt doen, kunnen en weten. Als die ene jij, die ‘normale’ en ‘gekke’ jij, nog andere dingen kon doen en ervaren in het moederschap, wat zou dat dan zijn? Eén Leven, één moederschap in jouw fysieke vorm… hoe wil je het invullen?

Reageer op artikel:
Ben jij wel een goede moeder?
Sluiten