Bepaal je vruchtbare dagen met de Billingsmethode

Zwanger worden Lisa van den Akker 16 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Wil jij zwanger worden? Dan is het handig om te weten wat je vruchtbare dagen zijn. Een effectieve manier om daar achter te komen is de Billingsmethode.

Gemiddeld genomen zijn vrouwen een paar dagen per maand vruchtbaar. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, waarbij de ovulatie meestal precies op de helft, rond dag 14, optreedt. Dit zijn echter statistieken op papier. In de praktijk verschilt de maandelijkse cyclus van vrouwen enorm in lengte.

Bij sommige vrouwen in deze niet langer dan 22 dagen, terwijl andere vrouwen maar een paar keer per jaar menstrueren. Hierdoor kan het soms lastig zijn om in te schatten wanneer er een ovulatie optreedt.

De Billingsmethode is een bekende en effectieve manier om je vruchtbare dagen op te sporen.

De Billingsmethode

Door hormonale schommelingen gedurende je cyclus, verandert jouw vaginale afscheiding elke week. De Billingsmethode gebruikt dit als leidraad om te bepalen wanneer je vruchtbaar bent.

Fase 1

Dit is de fase direct na je menstruatie. Je zal merken dat de vaginale afscheiding na je menstruatie taai, zurig, troebel en dik is. Niet bepaald sexy, maar het vertelt je veel over de cyclusfase waarin je je bevindt. De zuurgraad in de afscheiding is dermate hoog, dat zaadcellen in deze omgeving moeilijk kunnen overleven. Het is voor zaadcellen daarom nagenoeg onmogelijk om de eileiders überhaupt te bereiken.

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen zet fase 1 direct in na de menstruatie, tot ongeveer dag 10.

Fase 2

Dit is de fase waarin je vruchtbare dagen aanbreken. De vaginale afscheiding wordt dunner en wateriger. Ook wordt deze steeds minder zuur. De omgeving voor zaadcellen om in te overleven, wordt steeds aangenamer. Aan het einde van deze tweede fase zal je merken dat de afscheiding elastischer wordt. Als je een vinger inbrengt, zal je daarna merken dat je de afscheiding op kan rekken tussen wijsvinger en duim. Dit vertelt jou dat je eisprong aanstaande is.

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen loopt fase 2 van dag 10 tot dag 14.

Fase 3

Dit is de absolute piekfase, oftewel, de fase waarin je jouw eisprong zal hebben! Een enorme stijging van zowel oestrogeen, FSH en LH zorgt ervoor dat jouw lichaam zich klaarmaakt voor een eisprong. De hoeveelheid afscheiding neemt in deze fase sterk toe. Dit wordt ook wel vruchtbaar slijm genoemd. Het is enorm elastisch en compleet doorschijnend en heeft veel weg van rauw eiwit. De afscheiding heeft een belangrijke functie. Het ‘vervoert’ spermacellen een stuk gemakkelijker door de baarmoedermond en door de baarmoeder, dat normaal gesproken een veel te zure omgeving is. Door middel van deze elastische afscheiding, bereiken spermacellen gemakkelijker de eileiders. Dit is een veel vriendelijkere omgeving. Hier eenmaal aangekomen kunnen spermacellen wel tot 5 dagen blijven leven.

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen valt fase 3 op dag 14.

Fase 4

Nadat jouw eisprong heeft plaatsgevonden, maakt je lichaam een grote hoeveelheid progesteron aan, terwijl de hoeveelheid oestrogeen weer afneemt. De rekbare, doorzichtigere afscheiding neemt heel snel weer af. Je lichaam maakt in deze fase een stuk minder afscheiding aan, die over het algemeen weer stugger en witter is. De zuurgraad gaat weer omhoog, waardoor zaadcellen veel minder lang kunnen overleven. Een paar dagen voor de menstruatie neemt ook het opgebouwde progesteron in je lichaam af, waardoor afscheiding tot aan je menstruatie weer iets wateriger kan worden.

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen loopt fase 4 van dag 15 tot dag 28.

Om in het achterhoofd te houden:

  • De hierboven beschreven fases zijn gemiddelden, gebaseerd op een cyclus van 28 dagen. Lang niet alle vrouwen hebben een regelmatige cyclus. Daarom is het raadzaam om goed bij te houden wanneer je je eisprong hebt. Zo kan je na verloop van een aantal cycli beter inschatten wanneer jij vruchtbaar bent.
  • Niet alle vrouwen ervaren dezelfde hoeveelheid vruchtbaar slijm rondom hun ovulatie. Hierdoor kan de Billingsmethode soms lastig toepasbaar zijn. Bij sommige vrouwen openbaart het slijm zich tijdens een toiletbezoek direct, terwijl het bij andere vrouwen bijna niet merkbaar is. Breng in dat geval eens rond de vruchtbare dagen een vinger is, om zo je afscheiding te inspecteren.
  • Zichtbaar vruchtbaar slijm is geen vereiste voor een succesvolle bevruchting. Er zijn tal van vrouwen die tijdens hun vruchtbare periode geen slijm bemerken, maar toch zwanger worden. In dat geval lijkt het vruchtbare slijm de baarmoeder niet te verlaten, maar is het intern dus wel in meerdere of mindere mate aanwezig.
  • Als je net bent gestopt met anticonceptie, kan het best een tijdje duren voordat je lichaam een regelmatige cyclus krijgt. Soms is dit direct op orde, maar het is ook niet ongebruikelijk dat dit een half jaar tot een jaar kan duren. Geduld is een schone zaak!

Check je baarmoedermond!

Naast de Billingsmethode kan ook de stand van je baarmoedermond je veel vertellen over jouw vruchtbare periode. Als je met een vinger voelt in de eerste fase van je cyclus, zal je baarmoedermond hard en gesloten aanvoelen. Het voelt als een soort gesloten tuitje.
Rondom je ovulatie voelt je baarmoedermond veel zachter aan. De structuur lijkt meer op de zachtheid van bijvoorbeeld je lippen. Waar je baarmoedermond in de eerste fase hard aanvoelt en lijkt op een tuitje, is je baarmoedermond tijdens je vruchtbare dagen platter, en voel je dat deze meer open staat. Zo kunnen spermacellen er makkelijker doorheen! Na je eisprong zal je voelen dat de baarmoedermond zich weer sluit.

Kun je aan je baarmoedermond voelen of je zwanger bent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme