Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten 6 nov 2016

Suiker, suiker, suiker. Zo ga je om met de bergen snoep van Sint Maarten

Elf november is het weer zover en trekkende kinderen weer langs de deuren met maar één missie: heel hard zingen om zoveel mogelijk snoep binnen te harken. Waarom we precies Sint Maarten vieren, dat weten maar weinigen nog. Wat we wel weten is dat er geen ontkomen aan is, aan al die suiker.

Grofweg zijn er twee kampen. Zij die zeggen ‘al dat gezeur over snoep en suiker. Met Sint Maarten mag mijn kind zoveel snoep eten als hij of zij zelf wil, dat hoort er gewoon bij hoor!’ en zij waarbij de paniek toeslaat en denken ‘oh nee. Sint Maarten. Hoe zorg ik er nou voor dat het een beetje binnen de perken blijft?’

Hoe ver ga je?

In ons boek Easy Peasy Family hebben we veel geschreven over hoe om te gaan met uitzonderingen, snoep, nee zeggen en suiker in het algemeen. Onze mening: alles verbieden werkt vaak averechts en je kinderen honderd procent suikervrij opvoeden is een heel nobel streven (hulde aan hen die het lukt) maar vroeg of laat komt er nu eenmaal ook een sociale factor de hoek om kijken. En het uitdelen van een mandarijn tijdens Sint Maarten is zo ongeveer het meest gênante wat je als ouder je kind kunt aandoen.

Verantwoord snoepen met je kind

Maar wat kun je nu wél doen om niet voorbij te gaan aan het sociale aspect en ze toch niet onbeperkt die hele lading suiker naar binnen te laten werken? We geven je vijf tips:

Neem een besluit over wat je standpunt is en leg dit uit aan je kinderen.

Blijf je bij een honderd procent suikervrije opvoeding? Laat dan Sint Maarten voorbij gaan. Denk je: ‘wat een onzin, lekker snoepen!’, doe je ding. De meesten van ons zullen echter ergens in het midden uitkomen: wél Sint Maarten lopen, maar niet al dat snoep (in één keer) opeten. Vertel je kinderen van te voren hoe jullie het gaan doen. Benadruk wat ze wél mogen en ben tegelijkertijd duidelijk waar de grens ligt en waarom. Benadruk het uitzonderingsmoment, houd het positief maar geef ook aan wat niet mag. ‘Ik vind het prima als je een keer extra snoept of snoepjes eet die je normaal niet van me krijgt, maar…’ Vul in wat je grens is.

Haal de grootste rotzooi eruit.

Laat je kinderen na het lopen een paar snoepjes kiezen die ze écht willen opeten. De rest gaat op tafel, de grootste rotzooi (lees ongelofelijk veel suiker, maar vooral onnatuurlijke kleur- en smaakstoffen of schadelijke E-nummers) gaat eruit en de rest van de buit in een pot (of twee potten).

Zet de pot niet in het zicht.

De eerste paar dagen ligt de focus nog op ‘waar is die pot?’. Iedere dag na school is het zover. Vooral als die pot in het zicht op tafel staat. Zet ‘m in de kast, schenk er zo weinig mogelijk (negatieve) aandacht aan. Hoe meer ze het niet ‘mogen’ hoe interessanter het wordt. Met een beetje mazzel zijn ze na een paar dagen al dat snoep vergeten.

Een betere wereld begint bij…

Oké, je eigen kind zal beamen: ‘Mam, een mandarijn uitdelen kan écht niet!’ Toch, wat zou het fijn zijn als iedereen in ieder geval iets meer verantwoord snoepgoed uitdeelt. Ook aan jouw kinderen. Kies zelf daarom ook bewust voor snoep waar misschien wel suiker in zit, maar niet ook nog allerlei onnatuurlijke toevoegingen. Er zijn al zoveel leuke en toffe ‘meer gezonde’ snoepvarianten op de markt.

Make it a memory

Ze gaan niet dood van een paar snoepjes. Zolang het niet vanaf Sint Maarten tot na Kerst één grote aaneenschakeling van uitzonderingen wordt, is er niet zoveel aan de hand. En als het dan toch moet, zorg er dan in ieder geval voor dat de mooie herinnering aan donkere straten, lampionnen en het spannende gevoel van zingen voor de deuren blijft hangen.

Voor op de boterham! Sint Maarten snoep? Deze keuzes zijn gezond én leuk >

Meer lezen over hoe om te gaan met een gezonde opvoeding? In het kook- en opvoedboek Easy Peasy Family vind je heel veel tips, tricks en gezonde recepten.

Bluebelle.nl: online platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Thuishaven van EASY PEASY o.a. bekend van de must-have kookboeken Easy Peasy & Easy Peasy Family.

Easy Peasy

Reageer op artikel:
Suiker, suiker, suiker. Zo ga je om met de bergen snoep van Sint Maarten
Sluiten